Суд арештував 3 млн доларів у забудовників з Києва: хто це та в чому їх провина

Суд арештував 3 млн доларів у забудовників з Києва: хто це та в чому їх провина

Печерський суд Києва передав Нацагентству з питань розшуку та управління активами (АРМА) арештовані кошти відомого забудовника, який збудував багатоповерхівки на околицях столиці. Інформатор розповість, що це за забудовник та в чому його звинувачують.

Про передачу грошових коштів свідчить ухвала Печерського районного суду від 8 серпня. Кримінальне провадження було відкрито ще у листопаді 2020 року.

У тексті судового документу йдеться про те, що група громадян починаючи з 2013 року, володіючи значним фінансовим ресурсом невідомого походження, придбала земельні ділянки в Київській області у населених пунктах Софіївська Борщагівка, Петропавлівська Борщагівка, Новосілки, Жмиївка, Козин та інших. Надалі, як фізичні особи, вони отримали дозволи та розпочали будівництво багатоквартирних житлових будинків та котеджів.

Ці особи продають громадянам збудовану нерухомість за власно визначеною ціною, а під здійснення правочину у нотаріусів підписують договір купівлі-продажу за мінімальною розрахунковою ціною квадратних метрів, яку визначили підзвітні їм експерти-оцінювачі. Внаслідок чого податкові платежі стягуються лише з суми договору купівлі-продажу, а не з ринкової вартості квадратних метрів.

Скільки могла недоотримати держава

Один з фігурантів цієї справи протягом 2012-2018 років здійснював систематичну діяльність з продажу нерухомості, не зареєструвавшись як фізична особа-підприємець, та не відображав реальні доходи від продажу такого майна. Бізнесмен сплачував 5% з доходу замість необхідних 15% та 17%. За даними слідства, таким чином він ухилився від сплати податків на 5 мільйонів 972 тисячі 934 гривні.

Партнер цього бізнесмена за такою ж схемою, за даними слідства, протягом 2012-2018 років ухилився від сплати податків на 55 мільйонів 765 тисяч 215 гривень. Ще один їхній спільник не сплатив 4 мільйони 453 тисячі 867 гривень до держбюджету. Вказані особи відповідно не заплатили державі 66 мільйонів 192 тисячі 16 гривень податків.

Загалом бізнесмени отримали дохід від продажу нерухомості на 2 мільярди 305 мільйонів 800 тисяч гривень. Їх троє колег заробили ще 1 мільярд 325 мільйонів 810 тисяч гривень на продажі нерухомості.

У той же час Держфінмоніторинг вказав на те, що у бізнесменів не було настільки високих офіційних доходів, щоб почати інвестувати у будівництво у 2012-2013 роках. Відповідно у Держфінмоніторингу є підозри у легалізації доходів злочинним шляхом (відмивання коштів або приховування їх походження).

В одного з бізнесменів вдома 16 вересня 2021 року в ході обшуку в якості речових доказів виявили пачки з грошима у різній валюті: американські і канадські долари, євро, гривні, казахські тенге, фунти стерлінгів, чеські крони, польські злоти, російські рублі.

4 травня 2022 року Печерський суд наклав арешт на виявлені в квартирі бізнесмена кошти.

Свідку, який повідомив, що зазначені кошти належать йому та його батькам та були отримані в результаті підприємницької діяльності, вручили підозру в обмані суду. Пізніше чоловік змінив свідчення, стверджуючи, що гроші взяв у борг.

У подальшому арештовані кошти зарахували на спеціальний рахунок у банку. Мова йде про 2 млн 522 тис. 159 доларів, 394 тис. 650 євро та 811 тис. 477 грн. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Наразі арештовані кошти передані в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) з метою їх збереження.

Про кого йде мова

У судовому документі згадуються особи, яким належать ЖК «Софія Сіті», ЖК «Софія Клубний» (обидва – Софіївська Борщагівка), ЖК «Софія Нова» (с. Новосілки).

Генпідрядником будівництва у ЖК «Софія Нова» є ТОВ «Приватна будівельна компанія «НОВОБУД». Вона належить на 90% Віктору Вересу та на 10% фонду АТ ЗНВКІФ «Бласкет», кінцевим власником і директором якого є забудовник Андрій Мартинов.

У ЖК «Софія Клубний» забудовники ТОВ «Інвікта Фасад Буд» Андрія Мартинова, ТОВ «Рітейл-Інжинірінг» та ТОВ ПБФ «Укрєвробуд» Андрія Вереса. У ЖК «Софія Сіті» також задіяно ТОВ ВКФ «Інвікта» Андрія Мартинова і ТОВ «Софіябуд», яке належить Олександру Ковалю (90%) та АТ ЗНВКІФ «Бласкет» (10%).

ЖК "Софія Сіті"
ЖК "Софія Сіті"

У судовому документі, вірогідно, мова йде про Андрія Мартинова, його родичів та бізнес-партнерів. Основні партнери Мартинова – його брат Валерій, син Едуард і Роман Гах. Зазначимо, що Андрій Мартинов був зареєстований як фізична особа-підприємець протягом 2000-2014 років.

Як вказано у матеріалі видання НВ, початковий капітал Андрій Мартинов ніби-то на склінні фасадів багатоповерхівок у Києві і котеджів. Станом на кінець 2020 року побудував 114 будівель загальною площею понад 500 тисяч квадратних метрів. Перелік того, що будувала компанія, можна подивитися тут.

Андрій Мартинов
Андрій Мартинов

Сім'я Мартинова оформляє всі дозволи на фізичних осіб, договори купівлі-продажу теж укладаються з родичами Мартинова. Наприклад, замовником будівництва ЖК Sofia Nova є Едуард Мартинов — син Андрія Мартинова. А договір купівлі-продажу, за даними, які можна знайти на спеціалізованих форумах, покупці укладають з Валерієм Мартиновим.

Раніше видання «Антикор» писало, що ніби-то Андрій Мартинов пов’язаний з пастором Сандеєм Аделаджою. Разом з тим бізнес Мартинова неодноразово потрапляв у скандали: звинувачували у захопленні землі під Києвом, зв’язках з олігархами, несплаті податків, поганому обслуговуванні та високих тарифах у збудованих житлових комплексах.

Партнер Андрія Мартинова Роман Гах у 2020 році балотувався на посаду голови Борщагівської громади від «Слуги народу». А з 2015 року був депутатом селищної ради Софіївської Борщагівки.

Роман Гах от “Слуги народа” собирается бороться за должность главы Борщаговской ОТГ
Роман Гах

Додамо, що згідно з законодавством України особа не вважається винною, поки її провина не буде доведена у суді.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.