Кличко заявив, що у Києва немає грошей на укриття біля зупинок, проте у Харкова є

Кличко заявив, що у Києва немає грошей на укриття біля зупинок, проте у Харкова є

Крім того, у Кропивницькому місцевий підприємець самотужки облаштує зупинку-укриття.

Міський голова Києва Віталій Кличко в інтерв’ю виданню «Бабель» заявив, що нові укриття у столиці зараз неможливо побудувати через нестачу грошей.

«Ідеальна історія, якщо Київ будуватиме бомбосховище біля кожної транспортної зупинки, але давайте будемо відвертими, цього неможливо зробити, - заявив мер столиці. - Ми живемо в особливих умовах, і багато речей миттєво зробити не можемо. Ми зараз говоримо про будівництво бомбосховищ чи приміщень подвійного користування. Але в міста грошей немає! Ну тобто у Києва на рахунку в казначействі є 16 мільярдів віртуальних грошей. А реальних грошей в бюджеті немає!»

За його словами, усі гроші йдуть зараз на війну.

«Ми спеціальними рішеннями Кабінету міністрів отримуємо гроші на відбудову тих будівель, які пошкоджені в результаті обстрілів, щоб люди повернулися до початку опалювального сезону. Більше грошей немає», - заявив Віталій Кличко.

У разі повітряної тривоги мешканцям та гостям столиці потрібно знати перелік укриттів і у разі небезпеки ховатися там. Крім метро, яке має подвійне призначення, влада столиці пропонує ховатися у підвалах та паркінгах. Передивитися мапу укриттів можна за посиланням.

Навіщо тоді проєкт рішення про укриття на зупинках

З цього інтерв’ю виходить, що не всі депутати в курсі ситуації з грошима громади Києва. Нагадаємо, на сайті Київради з’явився проєкт рішення щодо створення захисних конструкцій в межах зупинок наземного транспорту у Києві. Це викликано вимогою Ради оборони міста Києва зупинятися під час тривог громадському транспорту.

Це викликало хвилю обурення серед киян. У відповідь, містяни зареєстрували петицію проти цього рішення. Її підтримали 6105 киян і Кличко доручив своєму заступнику Петру Пантелеєву розглянути звернення. Поки відповіді немає.

У Харкові облаштують перші укриття

Тим часом у Харкові, якій потерпає від обстрілів щодня, вже визначили перші 25 місць, де з'являться зупинки-укриття у вигляді залізобетонних конструкцій. Це мають бути найбільш завантажені маршрути тролейбусів, автобусів та трамваїв.

Кличко заявив, що у Києва немає грошей на укриття біля зупинок, проте у Харкова є 1

Кличко заявив, що у Києва немає грошей на укриття біля зупинок, проте у Харкова є 2

«Сьогодні це зупинка-укриття виготовляється. Вона пройде випробування на полігоні, та протягом 10 днів вона буде перша така зупинка, яка з'явиться у місті Харкові. Ми вже визначили місце, де перша з'явиться, і вона буде», - повідомив 4 серпня міський голова Харкова Ігор Терехов під час телемарафону, цитує сайт KharkivToday.

Про те, що такі зупинки-укриття будуть у місті, стало відомо ще наприкінці липня.

«Робимо перший екземпляр. Він розрахований на перебування до 50 людей. Стільки людей у нас на зупинках не буває, але такий розрахунок є, згідно з нормами та вимогами. Окрім цього, сьогодні ми говоримо з інтернет-провайдером, щоб на ці зупинки був під'єднаний інтернет, щоб у людей була можливість тримати зв'язок, щоб можна було у різних месенджерах розмовляти. Буває повітряна тривога, інші загрози – люди з телефонами, для них зв'язок є необхідністю», — сказав Терехов.

Планується, що зводити укриття будуть за гроші з міського бюджету.

«Про кошторис та виробника сьогодні говорити не будемо», - відповів міський голова Харкова.

Також у Кропивницькому міська рада надала дозвіл на встановлення першої зупинки-укриття. Цим має зайнятися місцевий підприємець, які облаштує її за свій рахунок. Хто він та скільки це коштує у міськраді не сказали, але відомо, що виробником таких укриттів виступає регіональне підприємство.

Олена Скобцева

Фото зупинок-укриттів – ТГ-канал Ігоря Терехова

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.