У Києві депутати пропонують заборонити викладання російської мови у школах

У Києві депутати пропонують заборонити викладання російської мови у школах

На сайті міськради Києва зареєстрований проєкт рішення щодо заборони викладати у школах російську мову. Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на Київраду.

Крім того, групи та класи, в яких навчання здійснюється російською мовою пропонують перевести на навчання державною мовою.

15 серпня на сайті міської ради Києва був зареєстрований проєкт рішення щодо заборони викладати в комунальних садках і школах столиці російську мову. Крім цього, пропонується групи та класи, в яких навчання здійснюється російською мовою перевести на навчання державною мовою. Щодо вивчення російської літератури у проєкті нічого не сказано.

Автор ініціативи, депутат від фракції «ГОЛОС» Вадим Васильчук вважає, що «прийняття цього рішення надасть можливість уникнути ескалації напруги в суспільстві та посилить захист освітнього простору Києва від гібридних впливів держави-агресора».

Якщо рішення буде підтримано, то вже з 1 вересня 2022 року у Києві не буде уроків російської мови, а російськомовні заклади мають перейти на українську.

Але в департаменті освіти і науки міськради Києва депутата з його проєктом рішення вже випередили. Згідно із відповіддю, яку 12 серпня цього року отримала від департаменту громадська організація «Молодіжний клуб ДЖУРА», «у новому навчальному році шкільні програми не передбачають викладання предметів російською мовою та вивчення російської мови взагалі як предмета, або факультативно». Таку відповідь розмістив на своєму телеграм-каналі громадський діяч, юрист-міжнародник Андрій Смолій.

Нагадаємо, що рішення не викладати у школах столиці російською мовою та не вивчати цей предмет взагалі ухвалене за підсумками опитування. Про це в ефірі телеканалу «Київ» розповіла директорка департаменту освіти і науки міської ради Олена Фіданян, передає сайт «Коментарі».

«Наша держава — демократична держава, і наше законодавство також демократичне. Згідно з законодавством про освіту, кожен заклад має право на академічну свободу. Це рішення мають право прийняти лише педагогічні колективи разом з батьками. Нас на початку липня повідомили районні управління освіти, що за рішенням освітянських громад ці предмети викладатися не будуть», — прокоментувала директорка департаменту.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.