Безкоштовні парковки у Києві через рішення суду: як киянам це вдалося

Безкоштовні парковки у Києві через рішення суду: як киянам це вдалося

У міськради зазначають, що безоплатне паркування – це тимчасове рішення. Детальніше розповість Інформатор Гроші.

В Києві тимчасово можна не сплачувати за паркування. Це пов’язано з рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду щодо вартості послуги. Про це повідомила міськрада Києва на своїй сторінці у соцмережі.

«У столиці тимчасово призупинено оплату паркування на майданчиках Київтранспарксервіс. Ці зміни відображені у додатку Київ Цифровий, - йдеться у повідомленні. - Інспектори з паркування не штрафуватимуть водіїв за несплату паркування. Місто закликає автовласників паркуватися відповідно до Правил дорожнього руху, у спеціально відведених для цього місцях. Адже за порушення правил дорожнього руху передбачені штрафи, які ніхто не скасовував».

Що за рішення суду

Згідно з реєстром судових рішень, у серпні 2021 році до Окружного адміністративного суду Києва з позовом щодо вартості паркування звернулися місцеві мешканці. Вони просили визнати протиправним та нечинним розпорядження Київської міської ради від 25 червня 2021 року №1459 «Про встановлення тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів, які надаються Комунальним підприємством «Київтранспарксервіс».

Інформатор Гроші писав, що територія Києва поділена на зони платного паркування. Відповідно до цього розподілу, вартість годинного паркування складає 35 грн, 25 грн та 5 грн відповідно.

Безкоштовні парковки у Києві через рішення суду: як киянам це вдалося 1

22 лютого 2022 року позов киян було задоволено і розпорядження КМДА було скасовано. Самого рішення в реєстрі немає, але про нього згадує прес-служба Шостого апеляційного адміністративного суду.

Судді обґрунтували рішення тим, що розпорядження міськради не відповідає вимогам Податкового кодексу та порядку формування тарифів на паркування. Цей порядок було затверджено Кабміном у 2010-му році і він є правовим актам вищої юридичної сили. Тобто інакше трактування механізму формування тарифів, крім того, який визначив уряд, буде поза межами закону.

Суд встановив, що КП «Київтранспарксервіс» включив у вартість послуг з утримання майданчиків для паркування платіж, який не передбачений Податковим кодексом, чим зумовив понесення споживачами необґрунтованих витрат. Мова йде про облаштування паркувальних майданчиків заїзними кишенями, що є інвестиційними, а не поточними витратами. Тобто, такі витрати повинні оплачуватися за рахунок прибутку «Київтранспарксервіс», а не за рахунок собівартості послуг з паркування. Правильність таких висновків підтвердив у своєму рішенні Шостий апеляційний адміністративний суд 1 серпня 2022 року.

Наразі, департамент економіки та КП «Київтранспарксервіс» можуть звернутися із скаргою до Верховного Суду. Про те, що така скарга вже подана, у судовому реєстрі свідчень немає.

У жовтні 2021 року міськрада представила нову паркувальну політику. У тому числі, чиновники говорили про встановлення меж зон для законного залишення авто та оновлення тарифів. Більше дізнатися про це можна за посиланням.

Нагадаємо, що до 16 травня паркування у столиці було безкоштовним через повномасштабне вторгнення. Більше про це можна дізнатися тут.

Ірина Логуш

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.