Кошти від «Ocean Plaza» йшли на боєприпаси для російських військових: АРМА отримала контроль над ТРЦ у Києві

Кошти від «Ocean Plaza» йшли на боєприпаси для російських військових: АРМА отримала контроль над ТРЦ у Києві

В Офісі Генпрокурора розповіли про зв’язок найбільшого торгівельного центру із сім’єю Ротенбергів.

В управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочині (АРМА) передані корпоративні права на ТРЦ «Ocean Plaza» в Києві. Про це повідомив Генпрокурор Андрій Костін.

«Офісом Генпрокурора в управління АРМА передано арештовані корпоративні права товариств на понад 350 мільйонів гривень. Йдеться, в тому числі, про один з найбільших торгово-розважальних центрів в столиці. Серед його кінцевих бенефіціарних власників - громадяни росії з близького оточення очільника країни-агресора», - повідомили в Офісі Генпрокурора.

Досудовим розслідуванням встановлено, що грошові кошти, отримані від діяльності центру перераховувалися по ланцюгу фінансових операцій на адресу громадян рф.

«Останні в подальшому використовували їх у тому числі для фінансування виробництва та постачання боєприпасів для збройних сил країни – агресора», - заявив Костін.

Про який ТРЦ мова

Інформатор Гроші писав, що від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ТРЦ «Ocean Plaza» не працював. У подальшому, відкрився магазин Ашан та невеличкі крамнички. Але 25 липня адміністрація повідомила про припинення роботи торгового центру.

Пізніше стало відомо, що з 11 серпня «Ocean Plaza» планує поновити роботу. Про це повідомив український Forbes. Але інформації про це не має ні на сайті центру, ні на його сторінці в соцмережі.

Вважається, що зачинення було пов’язане загрозою націоналізації, адже ТРЦ пов’язують з російським олігархом Аркадієм Ротенбергом.

Нагадаємо, що в Україні триває процес конфіскації майна росіян та російських компаній через повномасштабне вторгнення. Через декілька днів після того, як танки рф перетнули державний кордон України, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що конфіскацію розпочнуть із київського ТРЦ Ocean Plaza. Такі плани підтверджує видання Forbes з посиланням на джерела в Офісі президента.

Кому ТРЦ належить

Відомо, що 33% торгівельного центру через фірму «Ocean Plaza Project Ltd» належать компанії UPD Holdings Limited. До останнього часу до неї мав відношення бізнесмен Василь Хмельницький. В інтерв’ю він заявив, що продав будівельний бізнес своєму партнеру Андрію Іванову і разом з ним і 33% Ocean Plaza.

«Проте формально ще залишаюся власником, бо не переоформив усі активи, — заявив Хмельницький. — Можливо, Андрій ще якусь частку купив, але 51% точно належать російській компанії».

Мова йде про компанію «ТПС НЕРУХОМІСТЬ КИЇВ», яка зараз знаходиться в стадії припинення. За інформацією аналітичної платформи YouControl, до початку 2021 року її засновниками були «ТПС НЄДВІЖИМОСТЬ» з московською реєстрацією, громадянки рф Наталія Рожкова та донька наближеного до путіна російського олігарха Аркадія Ротенберга Лілія. Вже в середині минулого року вона вийшла з засновників, і бенефіціаром «ТПС НЕРУХОМІСТЬ КИЇВ» став росіянин Ілля Лютов. Перед повномасштабним наступом – 11 лютого цього року фірму вирішили ліквідувати.

Але факт залишається фактом: ТРЦ Ocean Plaza належить офшору з однойменною назвою. Директором цього офшору зареєстрована Ірина Чиналієва. Вона володіє декількома компаніями, які пов’язують з Аркадієм Ротенбергом. Крім цього, брат Чиналієвої Володимир займає посаду першого заступника генерального директора компанії з будівництва та експлуатації ТРЦ «ТПС Нерухомість», яку пов’язують з родиною Ротенбергів.

Ірина Логуш

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.