Як пов’язані вугільний бізнесмен Кропачов та «4 канал» у Києві: рішення судів та Нацради з питань телебачення і радіомовлення

Як пов’язані вугільний бізнесмен Кропачов та «4 канал» у Києві: рішення судів та Нацради з питань телебачення і радіомовлення

«4 канал», щодо якого вчора, 3 серпня, проходили обшуки, не належить нардепу-зраднику Олексію Ковальову. Про це сайту Інформатор Гроші стало відомо з відкритих джерел.

Нагадаємо, що 3 серпня працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) провели одночасні обшуки у приміщенні «4 каналу», який нібито належить підозрюваному у державній зраді та пособництві державі-агресору нардепу Олексію Ковальову. В бюро нагадали, що управління корпоративними правами каналу ухвалою слідчого судді передано в Агентство з розшуку та менеджменту активів.

Але згідно зі звітом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2021 рік, в лютому минулого року рада ухвалила рішення про продовження ліцензії фірми «Корона Санрайс» (логотип «4») на мовлення в багатоканальній цифровій мережі МХ-5. Це було зроблено на виконання рішення судів, хоча до цього рада відмовляла компанії у продовженні права на мовлення.

Що сталося

В 2020 році фірма «Корона Санрайс» звернулася до Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) щодо скасування рішення Нацради про відмову в продовженні строку дії ліцензії. Хоча у регулятора на це були причини: відсутність мовлення у багатоканальній телемережі.

Через це фірма отримала попередження:

- рішенням Національної ради від 25 вересня 2014 року № 965;

- рішенням Національної ради від 12 лютого 2015 року № 153;

- рішенням Національної ради від 22 лютого 2018 року № 243.

Також, «Корона Санрайс» мала оплатити штраф за рішенням регулятора від 19 жовтня 2017 року № 2009, оскільки мовлення не було.

З судового реєстру відомо, що рішення щодо результатів позапланової перевірки і про порушення і попередження суди скасували. Таким чином, два з чотирьох висновків Нацради стали нечинними і шлях до продовження ліцензії був відкритий.

У жовтні 2020 року ОАСК скасував рішення щодо відмови в продовженні строку дії ліцензії. Без змін його залишив суд апеляційної інстанції. З судового реєстру видно, що це не оскаржували у касації.

Що відомо про фірму

За інформацією аналітичної платформи YouControl, компанію «КОРОНА САНРАЙС» було зареєстровано більше 11 років тому у Києві. У першій місяць роботи основним видом діяльності було будівництво, але через місяць фірма вже займалася ТВ та радіо.

Фірма «ТРК «Інтеррадіо», про яку вчора говорили в ДБР як про власницю ліцензії «4 каналу», була серед засновників «Корони Санрайс» разом з Ковальовим. На початок липня 2022 року серед засновників «Корони» був Ковальов та юрист та медіаменеджер, один із  співвласників 4 каналу Максим Варламов.

На сьогоднішній день фірмою володіють вугільний бізнесмен Віталій Кропачов та його компанія «Укрдонінвест». За даними YouControl, «Укрдонінвест» – це група компаній, які переважно працюють в енергетичному секторі. До її складу входять великі національні вугледобувні та логістичні підприємства, зокрема збагачувальні фабрики «Росія», «Мирноградська» та «Україна» та фірма «Краснолиманське», яка є основним постачальником вугілля для державної генеруючої компанії «Центренерго».

Як зміг Ковальов, будучи під слідством, продати свою частку, а канал змінити власника – не відомо.

Ірина Логуш

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.