Як прокуратура «віджала» землю у Києві під АЗС Нісана Моісеєва: рішення суду

Як прокуратура «віджала» землю у Києві під АЗС Нісана Моісеєва: рішення суду

Ділянку оцінюють у 8 мільйонів гривень. Нісан Моісєєв - близький до Віктора Медведчука бізнесмен.

Прокуратура Києва повернула громаді ділянку на вул. Богатирській в Оболонському районі Києва. Вартість землі оцінюють у 8 млн грн. Про це стало відомо з офіційного сайту прокуратури.

«Установлено, що у 2017 році Київська міська рада у порушення вимог законодавства поновила товариству договір оренди земельної ділянки, термін дії якого закінчився ще у 2008 році. При цьому сам орендар з клопотанням про поновлення договору у встановлений договором строк до власника землі не звертався. У зв’язку із цим прокуратура звернулася до суду з позовом про скасування рішення Київської міської ради про поновлення договору оренди земельної ділянки», - йдеться в повідомленні.

Що відомо про договір

В реєстрі судових рішень ми знайшли історію про те, як у травні 2019 року суд відкрив провадження щодо рішення Київради про поновлення договору оренди землі під заправку фірмі «КІБ».

Прокурор у суді заявляв, що рішення щодо ділянки 1903 м кв. було прийнято майже через 10 років після припинення дії договору. І фірма не прикладала для цього ніяких зусиль – у міськради все зробили за неї.

З відкритих джерел відомо, що договір оренди від 27 липня 2007 року було укладено строком на 1 рік, який припинив свою дію 27 липня 2008 року. З того часу компанія не скористалася правом на поновлення договору, а Київрада, у свою чергу, не приймала рішення, як того вимагали положення статті 33 Закону України «Про оренду землі».

В серпні 2019 року господарський суд відмовив прокуратурі у позові. Так само зробив і Північний апеляційний господарський суд в червні 2021 року.

Справа дійшла до Верховного Суду, який скасував попередні рішення і відправив матеріали на новий розгляд. На другому колі вимоги прокуратури підтримали. 27 липня 2022 року суддя Господарського суду Євген Павленко скасував пункт рішення Київради про поновлення договору і визнав його недійсним.

На це рішення можуть подати апеляційну скаргу.

Що відомо про фірму

За інформацією аналітичної платформи YouControl, фірму «КІБ» зареєстрували більше 18 років тому у Києві. Основний вид діяльності - обслуговування наземного транспорту.

Керівником, засновником та бенефіціаром є одна людина – мешканець столиці Андрій Руденко.

Серед засновників компанії були фірми "АВТОНАФТА" та "АГЕНТСТВО ТРЕТЬОГО ТИСЯЧОЛІТТЯ", які пов’язують з власником компаній Proton Energy Group S.A. та Glusco Energy S.A. Нісаном Моісеєвим.

За даними YouControl, компанія Proton Energy Group S.A. здійснювала поставки дизельного палива по нафтопродуктопроводу «ПрикарпатЗахідтранс» для внутрішнього ринку України. В той же час, Glusco Energy S.A. володіє роздрібною мережею АЗС В Україні під брендом Glusco, що нараховувала 127 АЗС і 6 нафтобаз.

Ірина Логуш

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.