Екс-посадовці Януковича, пов‘язані з росією, виграли суд щодо садиби на Подолі у Києві

Екс-посадовці Януковича, пов‘язані з росією, виграли суд щодо садиби на Подолі у Києві

Рішення суду, за яким було скасовано націоналізацію садиби Дмитрієва, планують оскаржити.

Суддя Північного апеляційного господарського суду Тетяна Разіна скасувала рішення про повернення до комунальної власності садиби Дмитрієва 19 століття на Подолі. Про це 2 серпня написала у ТГ-каналі депутат Київради Ксенія Семенова.

Екс-посадовці Януковича, пов‘язані з росією, виграли суд щодо садиби на Подолі у Києві 1

Фото з судового засідання щодо Садиби Дмитрієва. Фото Кіндрат Дармограєнко

«П‘ять унікальних пам’яток історії та культури дісталися ПП «Конвалія-Нерухомість» завдяки шахрайській схемі з інвест-проектом при Черновецькому у 2009-2010, - повідомила депутатка. - Ділки, пов‘язані з росією, збираються історичні будинки знести. Поки війна. Поки вся країна так чи інакше на фронті, є вороги, які руйнують Київ і без ракет. Чим вони краще росіян?».

За словами Семенової, в прокуратурі готують касаційну скаргу на це рішення.

«Ще б судову реформу», - резюмувала депутатка.

Те, що суд став на бік забудовника підтвердив юрист «Мапи реновації» Дмитро Перов.

«Тепер комплекс з 5 унікальних пам’яток історії та культури повернеться у власність ПП «Конвалія-Нерухомість», яке й довело будинки до стану руйнації…За інформацією ЗМІ «Конвалію» пов’язують з бізнесом Сім‘ї. Зокрема, Михайлом Охендовським та Олександром Клименком. Останній переховується від правосуддя на території РФ», - повідомив Перов.

За його словами, на місці історичних споруд підприємство планує спорудити торгово-офісний центр з підземним паркінгом.

Чому історичні будівлі опинилися в приватній власності

Садиба купця Дмитрієва знаходиться на вулиці Хорива, 2 на Подолі. Вона складається з п'яти споруд початку XIX століття. Це один з найстаріших садибних комплексів Подолу.

Екс-посадовці Януковича, пов‘язані з росією, виграли суд щодо садиби на Подолі у Києві 2

У 2010 році між комунальним підприємством міськради Києва та приватною фірмою «Конвалія-Нерухомість» був укладений інвестдоговір на реконструкцію та будівництво торговельно-розважального об’єкту на вул. Хорива, 2. За інформацією Київської прокуратури, «не виконавши умови інвестиційного договору, приватне підприємство у 2017 році незаконно зареєструвало за собою право власності» на садибу. Нагадаємо, йдеться про ділянку площею 3109,7 м. кв.

Для того, щоб можна було без проблем знести садибу, потрібно було через суд викреслити її з Державного реєстру нерухомих пам’яток. Тим самим позбавивши охоронного статусу. Що і зробив в травні минулого року Шостий апеляційний адмінсуд.

Відомо, що в суді представник фірми «Конвалія-Нерухомість» наполягав на тому, що «садиба знаходиться в аварійному стані та є фактично зруйнованою й непридатною для експлуатації не підпадає під критерій автентичності, що фактично унеможливило її внесення до переліку об'єктів  культурної спадщини». Тобто, замість того, щоб виконувати договір і опікуватися історичною будівлею, власник зробив все, щоб вона занепала.

Справа щодо охоронного статусу не раз розглядалася у суді. На сьогоднішній день з судового реєстру відомо, що у вересні минулого року Верховний Суд відкрив провадження на рішення ОАСКу щодо виключення садиби зі списку пам’яток.

Інша справа у суді щодо садиби – це скасування права власності на пам’ятку через невиконання інвестиційного договору. Сьогодні, 2 серпня Північний апеляційний господарський суд відмінив рішення про націоналізацію садиби.

Дізнатися про те, чому підлеглих Кличка назвали співучасниками злочину у Києві через садибу Зеленських можна тут.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.