Місто під містом: Верховний Суд заборонив будувати ТРЦ замість музею на Поштовій площі у Києві

Місто під містом: Верховний Суд заборонив будувати ТРЦ замість музею на Поштовій площі у Києві

Поки на місці розкопок активісти створили імпровізований музей. 

Верховний Суд заборонив будувати торгівельний центр на Поштовій площі у Києва. Про це написав у соцмережі активіст Олександр Дядюк.

«Своєю постановою від 27 липня 2022 року Верховний суд залишив у силі рішення судів першої та апеляційної інстанцій, якими задоволено позов колишнього народного депутата Наталія Новак (нардеп Vll та Vlll скликань – ред.), про скасування шахрайських містобудівних умов та обмежень на забудову Поштової площі, де під виглядом реконструкції транспортної розв’язки намагались побудувати торгово-розважальний центр (причому площадку під цю забудову, робили за бюджетний кошт)», - йдеться у повідомленні.

Це рішення Верховного Суду остаточне і оскарженню не підлягає.

Що сталося

За інформацією руху ЧЕСНО, у 2013 році фірма «Хенсфорд Україна» отримала від мерії Києва право будувати торговельний центр на Поштовій площі. Цю компанію пов’язують із Андрієм Кравцем - очільником Держуправління справами, якого вважали «завгоспом Януковича».

Згідно з проєктом міськради Києва, реконструкція Поштової площі в першу чергу передбачала розвиток транспортної розв'язки, а ніяк не будівництво ТРЦ.

Місто під містом: Верховний Суд заборонив будувати ТРЦ замість музею на Поштовій площі у Києві 1

У 2015 році під час будівельних робіт вчені спочатку виявили унікальні артефакти XVI-XVIII століть. А потім знайшли повноцінну вулицю часів Київської Русі XI-XII століть. На глибині п’ять метрів розчистили цілий древній квартал, до якого входять головна вулиця, кілька провулків і принаймні три садиби. Кияни виступили за створення на цьому місці музею.

Місто під містом: Верховний Суд заборонив будувати ТРЦ замість музею на Поштовій площі у Києві 2

Місто під містом: Верховний Суд заборонив будувати ТРЦ замість музею на Поштовій площі у Києві 3

Місто під містом: Верховний Суд заборонив будувати ТРЦ замість музею на Поштовій площі у Києві 4

Фото Ольги Рутковської

Думки інвесторів і активістів розійшлися, коли стало зрозуміло, що пам'ятка археології мала стати фундаментом торгівельного центру. Щоб зберегти знахідки, на сайті КМДА зареєстрували петицію. Вона набрала 13 тис. 265 голосів, при мінімально необхідних 10 тисячах.

На початку серпня 2017 року стало відомо, що влада Києва виділила 27 млн грн на створення музею. У той час, поки розкопки призупинили після підтоплення, суперечка щодо скасування містобудівних умов й обмежень розглядалася у суді.

Розголос активістів дав результати. Верховна Рада прийняла постанову про створення на Поштовій площі національного музею «Центр Середньовічного Міста». А Київрада розірвала договір із забудовником.

У травні 2019 року колишній міністр культури Євген Нищук заявив, що територію біля Поштової площі визнали пам’яткою археології та історії національного значення. Поки музей не створили, локацію намагаються популяризувати. Навіть під час війни тут проходять екскурсії.

Олена Скобцева

Фото Ольги Рутковської

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.