Ocean Plaza у Києві остаточно закрився: можливі причини

Ocean Plaza у Києві остаточно закрився: можливі причини

З початком повномасштабного вторгнення багато ТРЦ в Україні закрилися. Але з часом вони поступово почали відкриватися та налагодили роботу в умовах війни. Один з найбільших - Ocean Plaza у Києві так і не запрацював на повну. А згодом стало відомо, що він закрився.

Про це повідомило не керівництво центру, а гіпермаркет Auchan, якій до останнього там працював.

«Відсьогодні (25 липня – ред.) магазин тимчасово не працюватиме. Адміністрація «Ocean Plaza» повідомила про припинення роботи торгового центру», - йдеться у повідомленні.

Втім, ніякої інформації щодо закриття не має ні на офіційному сайті Ocean Plaza, ні на його сторінці у соцмережі.

Найімовірніша причина — ТРЦ нібито планують націоналізувати через його російських власників.

Хто ці власники

Відомо, що 33% торгівельного центру через фірму «Ocean Plaza Project Ltd» належать компанії UPD Holdings Limited. До останнього часу до неї мав відношення бізнесмен Василь Хмельницький. В інтерв’ю він заявив, що продав будівельний бізнес своєму партнеру Андрію Іванову і разом з ним і 33% Ocean Plaza.

«Проте формально ще залишаюся власником, бо не переоформив усі активи, - заявив Хмельницький. - Можливо, Андрій ще якусь частку купив, але 51% точно належать російській компанії».

Мова йде про компанію «ТПС НЕРУХОМІСТЬ КИЇВ», яка зараз знаходиться в стадії припинення. За інформацією аналітичної платформи YouControl, до початку 2021 року її засновниками були «ТПС НЄДВІЖИМОСТЬ» з московською реєстрацією, громадянки рф Наталія Рожкова та донька наближеного до путіна російського олігарха Аркадія Ротенберга Лілія. Вже в середині минулого року вона вийшла з засновників, і бенефіціаром «ТПС НЕРУХОМІСТЬ КИЇВ» став росіянин Ілля Лютов. Перед повномасштабним наступом – 11 лютого цього року фірму вирішили ліквідувати.

Але факт залишається фактом: ТРЦ Ocean Plaza належить офшору з однойменною назвою. Директором цього офшору зареєстрована Ірина Чиналієва. Вона володіє декількома компаніями, які пов’язують з Аркадієм Ротенбергом. Крім цього, брат Чиналієвої Володимир займає посаду першого заступника генерального директора компанії з будівництва та експлуатації ТРЦ «ТПС Нерухомість», яку пов’язують з родиною Ротенбергів.

Нагадаємо, що в Україні триває процес конфіскації майна росіян та російських компаній через повномасштабне вторгнення. Через декілька днів після того, як танки рф перетнули державний кордон України, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що конфіскацію розпочнуть із київського ТРЦ Ocean Plaza. Такі плани підтверджує видання Forbes з посиланням на джерела в Офісі президента.

Чи дійсно це станеться – покаже час.

Ірина Логуш

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.