Нацбанк України та Міністерство юстиції допоможуть захистити права споживачів кредитів

Нацбанк України та Міністерство юстиції допоможуть захистити права споживачів кредитів

Про це Інформатор Гроші повідомляє з посиланням на сайт Міністерства юстиції України.

Національний банк України проводить Всеукраїнську інформаційну кампанії із захисту прав споживачів фінансових послуг «Знай свої права: кредити». З кінця липня до кампанії на захист прав споживачів кредитів долучилася система надання безоплатної правової допомоги, якою опікується Мін’юст України. Кампанію з захисту прав споживачів кредитів реалізується з липня по жовтень 2022 року по всій території України.

У межах кампанії Національний банк запускає спеціальну вебсторінку «Знай свої права: кредити» з детальною інформацією про кредитні послуги.

«Війна призвела до погіршення фінансового стану багатьох українців. До юристів  системи безоплатної правової допомоги надходить багато запитань щодо заборгованості за кредитами, яка виникла після 24 лютого 2022 року. Значна частина таких звернень – від позичальників-військовослужбовців. Багатьох правових проблем можна було б уникнути, якби люди були краще обізнані про кредитні послуги банків. Тому складно переоцінити важливість правопросвітництва з цих питань», – зауважив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Важливим напрямом кампанії стане роз’яснення населенню таких питань: на що звертати увагу під час оформлення кредиту, що таке  кредитні канікули та реструктуризація, які їхні умови та порядок оформлення. Також Національний банк разом із партнерами розповість, як перевірити кредитну історію та що робити в разі порушення кредитором чи  колектором вимог до етичної поведінки під час взаємодії зі споживачем.

«Ключове завдання та мета цьогорічної кампанії – захист прав позичальників, а також поліпшення знань та навичок у сфері кредитних послуг. Це допоможе українцям краще зрозуміти свої права як позичальників та ухвалювати зважені фінансові рішення», - зазначила заступниця Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць.

Адреси центрів з надання безоплатної правової допомоги – дивіться на сайті Міністерства юстиції.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада ухвалила закон, за яким кредитодавцям, новим кредиторам  заборонили приходити до військовослужбовців, учасників тероборони та членіх їх сімей на час воєнного стану та 90 днів після нього. Детальніше про це – читайте тут.

Також раніше Верховна Рада проголосувала за законопроєкт, яким дозволила українцям не платити кредити за знищене внаслідок війни майно.

Підготував до публікації:

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.