Скільки коштує бюджету Києва спостерігання за повітрям у столиці

Скільки коштує бюджету Києва спостерігання за повітрям у столиці

До 15 серпня приймають заявки на тендер з постачання пунктів спостережень за забрудненням повітря у Києві. Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на сайт публічних закупівель Prozorro. 

На придбання трьох комплектів обладнання та програмного забезпечення управління екології та природніх ресурсів міськради Києва готово витратити до 39,9 млн грн.

У тендерному завданні написано, що компанія-переможець до кінця 2022 року повинна поставити:

  • 3 контейнери в зборі з допоміжними системами для пункту спостереження;
  • 3 системи відбору проб навколишнього повітря;
  • 3 метеостанції;
  • 3 системи збору та передачі даних «DAS»;
  • по 3 аналізатора для визначення вмісту діоксиду сірки (SО2), оксидів азоту (NOx), монооксиду вуглецю (СО), озону О3 та зважених часток PM1; РМ2.5; РМ10; TSP(PMtot) одночасно в атмосферному повітрі;
  • 2 аналізатори для визначення вмісту формальдегіду;
  • по 1 пристрою для відбору проби пилу на вміст важких металів та бензопірену;
  • 1 програмне забезпечення для конфігурування аналітичних модулів та передачі даних на сервер;
  • 3 комплекти витратних матеріалів для забезпечення роботи усього обладнання.

Також, до оплати за договором входять розробка технічної документації, супутні послуги з монтажу та пусконалагоджувальних робіт, підключення комунікацій, налаштування обладнання та проведення тренінгу для персоналу, що обслуговуватиме станцію.

Подібний конкурс вже намагалися провести перед повномасштабним наступом, але торги тоді відмінили. Причиною стала подача лише однієї заявки, хоча для повноцінного відбору потрібно не менше двох пропозицій.

Крім того, управління екології під приводом закупівель на потреби війни без тендеру закупило послуги з утримання станцій моніторингу. Відповідний догорів на суму більше 2 млн грн підписали з фірмою «ЕНВІМОНІТОР». За інформацією аналітичної платформи YouControl, один з засновників компанії Віктор Бєлов зареєстрований у тимчасово окупованому Севастополі.

На сьогоднішній день в Києві є п’ять пунктів спостереження за станом повітря. Подивитися результати моніторингу онлайн можна за посиланням.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.