Як пов’язані мережа заправок «ОККО» та судова суперечка щодо землі у Києві на 12 мільйонів

Як пов’язані мережа заправок «ОККО» та судова суперечка щодо землі у Києві на 12 мільйонів

Останню крапку у справі поставив Верховний Суд на користь громади. Можливо, інші подібні випадки теж будуть на користь людей. Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на прокуратуру.

Остаточним рішенням суду громаді Києва повернули ділянку вартістю 12,6 млн грн. Про це йдеться у повідомленні прокуратури столиці.

«Велика Палата Верховного Суду підтримала позицію прокурора у справі за позовом Київської міської прокуратури про визнання незаконним та скасування рішення Київради про передачу в оренду на 25 років земельної ділянки на вул. Бродівській у Голосіївському районі м. Києва вартістю 12,6 млн гривень. Вказане рішення Київрадою було прийнято у зв’язку з переходом до товариства права власності на нерухоме майно площею 12,9 кв. м, що більш ніж в 410 разів менше площі землі, наданої йому в оренду», - повідомили в прокуратурі.

Цю ділянку по вул. Бродівська, 81-п у Голосіївському районі Києва у 2018 року без земельних торгів передали в оренду на 25 років для СТО. На те, що це відбулося незаконно, вказувало неспівставний розмір ділянки і нерухомості на ній, через що бюджет втратив прибуток, а також норма, за якою землю під СТО мають надавати за результатами земельного аукціону.

В Києві такі схеми називають «туалетними».

«Це коли під обслуговування халабуди дають велику земельну ділянку. Далі на місті халабуди будують щось. Такі схеми спричиняють великі втрати для бюджету міста. Ну тобто залазять в кишеню кожного киянина і киянки, - писала у соцмережі депутат міської ради Києва Ксенія Семенова. - Подібних кейсів у Києві десятки. Схема дуже типова і поширена. Нещодавно Київрада підіграла по ній на Вершигори, рік тому на Гетьмана. Впевнена, практика ця буде продовжуватися. Але рішення, які ухвалює Велика Палата працюють майже як прецедентне право. Тобто, якщо зараз суд стане на бік громади міста, то інші такі випадки приречені на справедливість».

Як проходила справа у судах

Рішення Київради щодо ділянки для СТО було ухвалено 5 липня 2018 року. Вже в квітні 2019 року прокуратура подала заяву до суду з вимогою визнати його незаконним та скасувати.

Але спочатку не так сталося, як гадалося. Наприкінці 2019 року суддя Господарського суду столиці Катерина Головіна, яка до цього працювала в адміністративний суді Донецька, вирішила, що прокуратура не має права чіпати чесних підприємців.

«Жодним нормативним актом, яким регулюється порядок передачі у користування земельних ділянок комунальної власності, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна не передбачено вимог чи умов дотримання певних пропорцій співвідношення площі таких об`єктів та площі земельної ділянки, яка відводиться. Суд вважає, що надання земельної ділянки у користування ТОВ "Енерджі-ВМ" не вимагало проведення земельних торгів», - йдеться у матеріалах з судових засідань.

Не погоджуючись з таким рішенням, прокуратура оскаржила його в березні 2021 року. Тоді суд визнав, що розмір ділянки, необхідної для обслуговування розміщеного на ній майна, не є безмежним.

Справа дійшла до Верховного Суду, який погодився з тим, що рішення Київради було незаконним. Цей висновок суду є остаточним та оскарженню не підлягає.

Що відомо про фірму

З судового реєстру відомо, що прокуратура подавала позов проти рішення міськради на користь фірми «Енерджі-ВМ». За інформацією аналітичної платформи YouControl, ця компанія була зареєстрована більше 7 років тому у Києві. Основний вид діяльності – оптова торгівля.

Директором є Ігор Грецький, а засновником - Назар Гуменюк зі Львову.

«Енерджі-ВМ» має відношення до Універсальної інвестиційної групи власника мережі АЗС «ОККО» Віталія Антонова. Крім «Концерну Галнафтогаз» (мережі заправок «ОККО») до групи входить також «Концерн Хлібпром» — один з найбільших виробників хліба в Україні.

Дізнатися про те, що чому МАФи у Голосіївському лісі зводить улюблений інвестор Київради можна за посиланням.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.