Кого затримала СБУ за торгівлю гуманітаркою для військових у Києві

Кого затримала СБУ за торгівлю гуманітаркою для військових у Києві

Махінаторам загрожує до семи років тюрми. Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на силові відомства.

СБУ ліквідувала у Києві схему розкрадання військової амуніції Національної гвардії на понад 8 млн грн. Про це йдеться у повідомленні СБУ, ДБР та міської прокуратури Києва.

«У квітні 2022 року підприємці звернулись до однієї зі столичних військових частин із пропозицією привезти для них безплатно бронепластини та захисні шоломи. Вони обіцяли закупити їх власним коштом за кордоном та передати військовим, як гуманітарну допомогу. Для цього комерсанти попросили надати підприємству сертифікат на ввезення відповідного товару, що дозволяло уникнути проходження митних формальностей та сплати митних платежів до державного бюджету, - йдеться у повідомленні Державного бюро розслідувань. - Після отримання відповідного сертифікату, зловмисники завезли з території Польщі до України 1,5 тис. бронепластин та 300 захисних шоломів. Задекларована вартість товару на той момент складала понад 800 тис. гривень. За попередніми оцінками ринкова вартість складає приблизно 8 млн грн».

Кого затримала СБУ за торгівлю гуманітаркою для військових у Києві 1

Кого затримала СБУ за торгівлю гуманітаркою для військових у Києві 2

Кого затримала СБУ за торгівлю гуманітаркою для військових у Києві 3

За інформацією правоохоронців, замість того аби безоплатно передати товар військовим, підприємці запропонували керівництву частини укласти з ними договір купівлі-продажу та викупити шоломи та пластини за ринковою вартістю. Коли військові відмовили, підприємці почали тиснути на них. Водночас бронепластини та шоломи були виставлені на продаж через мережу власних магазинів.

Кого затримала СБУ за торгівлю гуманітаркою для військових у Києві 4

Для того, щоб викрити махінаторів було проведено 8 обшуків за місцями їх проживання, а також у магазинах та складах. Вилучене військове спорядження буде передано українським захисникам.

Кого затримала СБУ за торгівлю гуманітаркою для військових у Києві 5

Кого затримала СБУ за торгівлю гуманітаркою для військових у Києві 6

«У ході слідчих дій вилучено частину нереалізованої військової амуніції, чорнові записи та 120 тис незареєстрованих набоїв до вогнепальної зброї», - розповіли у прокуратурі Києва.

За інформацією сайту «Українська правда», правоохоронці могли викрити засновника та керівника концерну «Воєнторг ДіСі».

Що відомо про компанію

За інформацією аналітичної платформи YouControl, фірма «ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН «ВОЄНТОРГ ДІСІ» була зареєстрована більше 9 років тому в столиці. Компанія займається оптовою торгівлею, а також виробництвом і продажем одягу та взуття.

Директором компанії зареєстрований Костянтин Нільга, а засновниками в рівних долях є Діана Григоренко та Леонід Сігал. З відкритих джерел відомо, що Сігал та Нільга були помічниками на громадських засадах нардепа Олексія Федуна. Він обирався від Блок «Наша Україна» та Партії регіонів. З 2001 по 2004 рік Федун був головою правління закритого акціонерного товариства «Міжнародний Медіа Центр — СТБ», яке зараз має назву «ТЕЛЕКАНАЛ СТБ».

За інформацією на сайті «Воєнторг ДіСі», концерн має чотири магазини у Києві: воєнторги на пл. Слави, «Чернігівська», «Дарниця» та «Почайна».

Махінаторам вже повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 201-2 КК України. За цією статтею їм загрожує до семи років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Фото - пресслужба Київської міської прокуратури

Олена Скобцева

 

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.