У Бучі руйнація житлового будинку загрожує мешканцям: влада почала демонтаж

У Бучі руйнація житлового будинку загрожує мешканцям: влада почала демонтаж

Вже кілька місяців мешканці ЖК «Нова Буча» скаржаться, що пошкоджений внаслідок російських обстрілів будинок руйнується на очах. Втім, влада міста не могла оперативно відреагувати на те, що відбувається.

Цей житловий компекс збудували кілька років тому ТОВ «Буча Міськбуд» та генпідрядник ТОВ «КВВ Строй», проте він вже суттєво постраждав внаслідок війни з росією.

4 березня на одна з будівель комплексу (вул. Бориса Гмирі, 11/6) суттєво постраждала від російських боєприпасів, через що сталися значні руйнування будинку (в першу чергу під’їзду №5), що зробило проживання у частині будинку неможливим, а в інших частинах небезпечним.

31 березня місто Бучу звільнили від окупантів.

За даними сторінки «Буча Найкраще місто» у квітні почалось прибирання, підведення комунікацій. Ходила комісія для реєстрації факту пошкоджень майна та щодо подальшого відшкодування. Було 2 комісії: одна стосовно того зносити весь будинок чи тільки один під’їзд, друга — по компенсації вікон/дверей і т.д.

У Бучі руйнація житлового будинку загрожує мешканцям: влада почала демонтаж 1

У Бучі руйнація житлового будинку загрожує мешканцям: влада почала демонтаж 2

На початку червня 5-поверховий житловий будинок почав розсипатися. Люди відганяли свої автомобілі подалі від будівлі. Прохід було закрито стрічкою. Станом на кінець червня мешканці так і не отримали жодної інформації з міської ради щодо того, чи підлягає будинок знесенню та чи визнали його непридатним для проживання.

12 червня мешканці викликали поліцію на місце, яка сказала, що це не їхня сфера відповідальності. ДСНС так і не приїхали.

«Інспекція архбудконтролю, ДСНС - всі в курсі. Наразі залучили ліцензованих фахівців, щоб ухвалити рішення – повністю завалити будинок чи виконати тимчасові підпірні роботи. У цій частині вдома ніхто не живе. Як тільки буде висновок та фінансування, розпочнуться одразу роботи. Органи місцевого самоврядування не фінансують такі об'єкти, це робить обласна військова адміністрація та уряд», - підкреслив тоді мер Бучі Анатолій Федорук.

До 18 червня міська рада обіцяла експертний висновок про непридатність зруйнованого окупантами багатоквартирного будинку ЖК «Нова Буча», без якого неможливо було б починати демонтаж постраждалої частини будинку.

Після отримання експертного висновку будинок нарешті загородили парканом.

За словами мешканців комплексу, зруйновану частину на місці потрібно було негайно демонтувати, оскільки є можливість руйнування інших частин комплексу, які поки що цілі.

«Місцева влада спочатку говорила, що будинок підлягає реконструкції, але протягом трьох місяців ніхто нічого не робить, через що будинок почав сипатися.

Зараз місцева влада заявляє, що будинок не підлягає реконструкції, його потрібно зносити, але грошей до бюджету немає, і цим питанням займеться обласна влада.

В обласній адміністрації нам теж кажуть, що грошей немає, і що таких будинків в області дуже багато. Що нам робити, ніхто не знає», – розповідає мешканка Ольга.

У Бучі руйнація житлового будинку загрожує мешканцям: влада почала демонтаж 3

На думку мешканців, можна було б врятувати будинок, але 3 місяці жодні роботи для цього не проводилися. Якщо будинок ще довше лишати у такому стані, то почнуть руйнуватися не постраждалі секції.

7 днів тому міська рада Бучі нарешті вирішила демонтувати частину будинку. Відповідний тендер з’явився у системі держзакупівель ProZorro. Роботи з демонтажу обійдуться у суму до 4 млн 67 тис. 498 грн. Потенційні підрядники можуть подавати пропозиції на участь у тендері до 25 липня. А роботи по демонтажу, згідно з оголошенням, слід провести до кінця 2022 року.

Втім, демонтують лише постраждалу частину будинку. Про це казав в коментарі і секретар Бучанської міської ради Тарас Шаправський. А саме, згідно з тендерною документацією, зовнішні стіни (250 куб. м), колони і пілони (50 куб. м), конструкції перекриття (350 куб. м), перегородки (45 куб. м), підлогу (1500 кв. м), вентиляційні блоки (500 кв. м). За наслідками вивезуть 1810 тонн будівельного сміття.

Також секретар міськради зазначив, що ремонт всіх пошкоджених будівель у Бучі вартуватиме щонайменше 1 млрд грн, а грошей у бюджеті немає на це, особливо в умовах війни. Проте за підрахунками експертів загальні втрати міста Бучі від наслідків війни з росією переважають 5,2 млрд грн.

Однак після вчорашнього чергового обвалу у Бучі розпочали демонтаж будинку в ЖК «Нова Буча», не чекаючи на завершення проведення тендеру, що могло б затягнутися ще на місяць. Про це повідомляють журналісти телеграм-каналу Киев Ирпень Буча Гостомель. Хто проводить демонтаж - наразі не повідомлялося.

Фото демонтажу від Bucha Live
Фото демонтажу від Bucha Live

Як розповіли місцеві жителі журналістам, про відновлення фасаду поки що взагалі не йдеться. Служби під час монтажу заявили, що для таких робіт потрібні гроші, яких немає. Мешканці наразі шукають допомоги благодійних фондів, оскільки самі фінансово не зможуть покрити такі витрати.

Так би цей комплекс мав виглядати без війни. Фото zastroyschiki.com
Так би цей комплекс мав виглядати без війни. Фото zastroyschiki.com

Про актуальні вакансії у Бучі - читайте за посиланням. Хто зможе отримати тимчасове житло у Бучі - читайте тут. Хто будував у місті модульне містечко - ми писали тут.

ФОТО - Бучанська міська рада

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.