Хто забруднює річку Рось на Київщині та до чого тут екс-нардеп Полочанінов

Хто забруднює річку Рось на Київщині та до чого тут екс-нардеп Полочанінов

Не перший рік люди скаржаться на викиди у річку, але поки що ніхто не покараний.

18 липня громадська організація «Хорти Буслава» на своїй сторінці розмістила відео щодо забруднення річки Рось. Про це повідомив сайт «Моя Київщина».

Ще 12 липня Київський рибоохоронний патруль повідомив, що через забруднення у річці Рось на Рокитнянщині заборонили купання, вилов риби та водопій худоби. Виявилося, що після скарг місцевих мешканців на неприємний запах та мор риби проби води взяли головні держінспектори та іхтіолог Київського рибоохоронного патруля.

«В ході обстеження водойми комісією, виявлено плями невідомого походження, багаторічну водяну рослинність жовті та білі глечики та мертву рибу. На розмежуванні населених пунктів між селами Бирюки та Томилівка Білоцерківського району виявлено колектор очисних стічних вод КП ТОВ «БІЛОЦЕРКІВВОДА», з якого стікала під напором вода в бетонний ящик, який був переповнений. Тому вода лилася через верх і в підземну трубу», - йдеться у повідомленні рибоохоронного патруля.

Чому це важливо

Відомо, що Рось переважно тече на Придніпровській височині,  у межах Вінницької, Київської та Черкаської областей України. Річковий басейн частково також охоплює Житомирську область.

Річка є джерелом питного водопостачання. Чотири водозабори, що розташовані на Верхньому білоцерківському, Богуславському, Стеблівському та Корсунь-Шевченківському водосховищах забезпечують водою близько 500 тисяч населення міст Біла Церква, Умань, Богуслав, Миронівка, Корсунь-Шевченківський.

Результат дослідження води показав вміст нітратів і нітритів. Високий рівень нітратів у воді часто викликаний стоком добрив з сільськогосподарських угідь, а також промислових підприємств. Їх високий вміст веде до серйозних захворювань, а іноді і смерті. Проблема з нітратами та нітритами полягає в тому, що вони впливають на те, як кров переносить кисень. Високе споживання нітратів може призвести до гострого стану, при якому здоров'я швидко погіршується протягом декількох днів.

Спеціальна комісія, яку створили щоб з’ясувати причини забруднення, вирішила:

  • подати заяву в прокуратуру Рокитнянського відділу та відділення поліції № 1 Білоцерківського районного управління поліції за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 242 ККУ по виявленню факту забруднення р. Рось стічними відходами, що призвело до загибелі водних біоресурсів;
  • заборонити на невизначений період купання, випоювання домашньої худоби та вилов риби в р. Рось;
  • розглянути дане питання на сесії Рокитнянської селищної ради та підготувати депутатський запит до Білоцерківської районної ради щодо діяльності КП ТОВ «БІЛОЦЕРКІВВОДА».

Якщо провину доведуть, то винним може загрожувати обмеженням волі на строк до п'яти років або тюрма на той самий строк.

Що за підприємство

За інформацією аналітичної платформи YouControl, «БІЛОЦЕРКІВВОДА» було зареєстровано більше 10 років тому. Наприкінці 2021 року внепланову перевірку на підприємстві провела

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і наклала санкції.

Бенефіціаром компанії зареєстровано народного депутата VII скликання від «Батьківщини» Володимира Полочанінова. За інформацією сайту «Українська правда», у 2010 році Полочанінов був першим заступником голови Київської ОДА Анатолія Присяжнюка, призначеного Януковичем.

Також, «Економічна правда» писала про спільні бізнес-інтереси екс-нардепа та співголови фракції «Опоблок» Юрія Бойка. Сам Полочанінов підтверджував знайомство з колишнім членом уряду Миколи Азарова, однак факт бізнесової співпраці заперечував.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.