Гроші на відновлення Київщини: зв’язки з російським бізнесом та колишнім керівником Київської ОДА

Гроші на відновлення Київщини: зв’язки з російським бізнесом та колишнім керівником Київської ОДА

Київщина оговтується від навали окупантів і відновлює пошкоджені будинки, школи, мости та лікарні. Інформатор Гроші зазирнув у документи, щоб дізнатися, хто допомагає владі виправляти наслідки російського вторгнення.

За словами голови Київської обласної військової адміністрації Олексія Кулеби, руйнувань зазнали 18 тисяч 307 об’єктів в області.

«Зокрема, це 1158 багатоквартирних будинків. Майже 17 тисяч приватних житлових будинків. 31 школа та 21 дитячих садки. 28 медзакладів та 121 інфраструктурних об’єктів, - заявив очільник Київщини. - Зокрема, за кошти держбюджету завершено більше 80 об’єктів, за кошти благодійників - 110. Ще на близько 250 об’єктах тривають роботи. За пілотним проектом будуємо домівки у Дмитрівці».

Ми вирішили подивитися, на що зараз використовує кошти Київська ОВА.

Хто отримав коштів найбільше

Згідно з інформацією офіційного державного сайту з відкритими даними про використання бюджетних коштів Spending, з 19 квітня по 19 липня 2022 року департамент регіонального розвитку Київської ОВА виплатив підрядникам 170 млн 758 тис. 607,31 грн.

З цієї суми найбільше - 26 млн 413 тис. 023,88 грн отримала дорожня фірма «СПЕЦ КОМПЛЕКТ ПОСТАЧ». Ці кошти виділили на утримання доріг місцевого значення.

Гроші на відновлення Київщини: зв’язки з російським бізнесом та колишнім керівником Київської ОДА 1

Без тендера за переговорною процедурою наприкінці минулого року департамент підписав угоду з цим підрядником на утримання доріг Київщини. Сума договору склала 340 млн грн.

Загалом , з вересня 2016 року «СПЕЦ КОМПЛЕКТ ПОСТАЧ» підписала договорів через Prozorro на 4 млрд 342 млн 638 тис. 407 грн.

Інформатор Гроші писав, що ця фірма - давній підрядник держадміністрації. Компанія була зареєстрована більше дев’яти років тому. Майже до кінця 2021 року половина уставного капіталу  належала Надії Кравс, тещі генерального координатора турецької групи компаній «Онур» в Україні Емре Караахметоглу.

Ще 50% фірми і досі належить Сергію Дяченко. До 2019 року фірму контролювало оточення нардепа Ярослава Москаленка, що у той час мав вплив на Київську облдержадміністрацію.

Замість Кравс другою половиною компанії зараз володіє киянин Максим Шиян. Він був оплачуваним помічником нардепа Валерія Мошенського і керівником «ЮРИДИЧНОЇ КОМПАНІЇ «БРАНДМАУЕР» колишнього голови Київської обласної державної адміністрації Олександра Горгана.

В активі компанії кілька судових суперечок. Зокрема, цікавою є історія про стягнення двох мільйонів гривень заборгованості. Компанія «Спец компект постач» у 2018 році уклала договір субпідряду з компанією «Дорбуд Сервіс» на виконання робіт з експлуатаційного утримання автомобільних доріг Київської області Ставищанського району. У договорі прописали всі умови та фінансові питання, а потім компанія «Спец компект постач» просто кинула підрядника і не повною мірою розрахувалася за виконану роботу. Суд став на бік позивача та частково стягнув борги з відповідача.

Також компанію звинувачували у маніпулюванні показниками податкової звітності, за яких було сформовано податковий кредит з податку на додану вартість за рахунок проведення «безстоварних» операцій із деякими підприємствами.

Ще 10 млн 114 тис. 940,56 грн отримало за утримання тимчасових об'їздів зруйнованих мостів на дорогах місцевого значення «БРОВАРСЬКЕ ШЛЯХОВО-БУДІВЕЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ № 50».

Гроші на відновлення Київщини: зв’язки з російським бізнесом та колишнім керівником Київської ОДА 2

Ми писали, що 9,81% акцій компанії належать росіянці, яка веде бізнес в рф Тамілі Свірідовій. Інші 74,33% акцій у власності киянина Віктора Гавриленка. Також раніше обидва власники компанії були бенефіціарами «СПІЛЬНЕ УКРАЇНСЬКО-АВСТРІЙСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО З ІНОЗЕМНИМИ ІНВЕСТИЦІЯМИ У ФОРМІ ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «БІТУНОВА УКРАЇНА», яке пов’язане з російським міліонером Олегом Дерипаскою.

Співпраця компанії «БУДІВЕЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ № 50» з автомобільними службами неодноразово викликала інтерес у правоохоронців. На рахунку підрядника близько 10 кримінальних справ, у всіх йдеться про розкрадання бюджетних грошей, відкати для чиновників та роботи, які були виконані лише на паперах.

Наприклад, товариство фігурує у кримінальній справі №42018110000000455. Як з'ясували слідчі, протягом 2017-2019 років Київська обласна служба автошляхів уклала низку договорів із підконтрольними їй фірмами. Серед них не лише «Броварське шляхово-будівельне управління №50», а й інші улюбленці служби, у тому числі досить відомі «ОНУР Конструкцiон Iнтернешнл» та «Автомагiстраль-Пiвдень». За інформацією прокуратури, роботи підрядники виконали не в повному обсязі (у деяких випадках взагалі нічого не зроблено), а за підряди чиновники отримали відкати від фірм.

В аналогічних махінаціях Генпрокуратура підозрює і корпорацію «Київавтодор». Як йдеться у матеріалах справи №42017000000000596, кілька компаній, у тому числі й «Броварське шляхово-будівельне управління №50» купували будматеріали за завищеними цінами, різницю переводили на фіктивні фірми та ділили з чиновниками.

Так само, за версією правоохоронців, «Броварське шляхово-будівельне управління №50» працювало і в Херсонській області. Як зазначено у матеріалах справи №12017230040005527, Херсонська служба автошляхів «злила» фірмі кілька підрядів на ремонт доріг. Майже половину із суми підприємці вивели з рахунків та поділили з чиновниками.

Подібним чином «Броварське шляхово-будівельне управління №50» встигло співпрацювати з Волинською службою автошляхів (кримінальна справа № 12019030000000631), Бориспільською міськрадою (справа № 42018111100000009) та Бориспільською РДА (№ 42016111100000381).

Ми будемо і надалі спостерігати за тим, як Київська обласна влада використовує бюджетні кошти.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.