У центрі Києва прокуратура відсудила землю на 37 млн грн на користь громади

У центрі Києва прокуратура відсудила землю на 37 млн грн на користь громади

Спірна ділянка розташована по вулиці Архітектора Городецького. На ній знаходиться пересадочна станція метро “Хрещатик”-”Майдан”.

Прокуратура досягла повернення землі державі ще у 2018 році. Однак її власники продовжили боротьбу. Детальніше про цю історію читайте в “Інформатор Гроші”. 

За повідомленням міської прокуратури, Господарський суд Києва задовольнив її позов та повернув громаді  земельну ділянку вартістю понад 37 млн грн з незаконного користування. ВОна розташована в центрі столиці по вулиці Архітектора Городецького. Зазначається, що на ділянці знаходиться пересадочний вузол метро “Хрещатик” - “Майдан Незалежності”. Пресслужба прокуратури повідомляє, що будь-яке будівництво  загрожувало б техногенною катастрофою з численними людськими жертвами. Тож правоохоронці звернулися до суду з позовом про повернення земельних ділянок столичній громаді. 

“Установлено, що зазначені земельні ділянки незаконно вибули з комунальної власності ще у 2009 році та неодноразово були об’єктами договорів купівлі-продажу між приватними фірмами”, - йдеться у повідомленні. 

Відповідачем у справі виступала приватна компанія  "Голденберг Ассетс ЛТД". 

Згідно з текстом судового рішення, ще в 2009 році земельну ділянку по вулиці Архітектора Городецького, 6А продали компанії "ПРЕСТИЖБУДСЕРВІС" для будівництва багатоповерхового паркінгу з вбудованими та прибудованими приміщеннями адміністративного, торговельного та громадського призначення. Її вартість складала 15 974 709,00 грн.

В 2013 році Печерський районний суд визнав договір купівлі-продажу недійсним через те, що “земельна ділянка є прибудинковою територією житлових будинків № 4 та № 6 на вулиці Городецького в місті Києві, до якої входить також і проїзд між зазначеними будинками, та використовується для експлуатації та обслуговування житлового будинку № 4, розташованого на названій вулиці”. Для того, щоб дійти такого висновку, судам знадобилося два роки - рівно стільки тривав судовий розгляд справи різними інстанціями.

Через 2 місяці після ухвалення рішення “ПРЕСТИЖБУДСЕРВІС” продав зазначену ділянку ТОВ “Городецький пасаж” за 16 550 000,00 грн. Гроші мали бути перераховані до 2015 року.  В тексті ухвали написано, що це сталося під час перегляду судового рішення в апеляційному порядку. Рівно через тиждень ТОВ “Городецький пасаж” продає землю іншій компанії - Сенатум Холдінгс Лімітед. Тоді йшлося про одну земельну ділянку площею в 0,5237 га, але пізніше "БУДГЕОПРОЕКТ" новою технічною документацією “розділив” її на три нові за адресами:

  • на вулиці Хрещатик, 13-Б
  • вул. Архітектора Городецького, 4-Б
  •  вулиці Архітектора Городецького, 8-А.

В 2015 році Сенатум Холдінгс Лімітед продав їх британській компанії “Голденберг Ассетс ЛТД". Таким чином спірна ділянка потрапила до власності відповідача. 

Судячи з короткого змісту попередніх судових рішень, зазначених в тексті ухвали, суд визнав незаконним рішення Київської міської ради про передачу прав власності на земельні ділянки. Але “Голденберг Ассетс ЛТД" придбав землю законно. У 2018 році прокуратурі вдалося витребувати землю через суд. 

Однак “Голденберг Ассетс ЛТД" подав апеляцію. Суд залишив скаргу без задоволення. Після цього до суду було подано декілька апеляцій та касацій від позивача та відповідача. Господарський суд навіть намагався залишити без розгляду позов прокуратури, але пізніше Верховний суд скасував це рішення. З тексту останньої ухвали в цьому судовому процесі в реєстрі зазначається, що суд відмовив "Голденберг Ассетс ЛТД" у відведенні судді. 

За даними YouControl, і ТОВ “Городецький пасаж”, і “ПРЕСТИЖБУДСЕРВІС" належать одній компанії - "СІПІДЖІ АССЕТС МЕНЕДЖМЕНТ". Компанію “Голденберг Ассетс ЛТД" ЗМІ пов’язують з екс-депутатом Верховної Ради Олександром Супруненком, однак у відкритих реєстрах ми підтвердження цієї думки не знайшли. 

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.