Скандали українського грального ринку: чому за роботу з росією не буде покарання?

Скандали українського грального ринку: чому за роботу з росією не буде покарання?

Скандали українського грального ринку: чому за роботу з росією не буде покарання?

З 24 лютого одразу кілька букмекерських компаній в Україні потрапили у гучні скандали, пов'язані із росією. Одні начебто продовжували приховано працювати у федерації, інші із російськими власниками отримали ліцензію у розпал війни.

Parimatch: вийти не можна повернутися

Першою увагу журналістів привернула українська букмекерська компанія Parimatch. Останні роки букмекер продовжував працювати на території росії: відмовитися від такого великого ринку було складно. Бренд і саму компанію її власники оцінювали у мільярд доларів. 

З 2016 року компанія «Parimatch» передала права на користування своїм брендом та обладнанням у росії російській компанії ООО «Бетринг». Тобто на території України та росії працювали різні компанії з різними власниками, проте частину прибутку з росії отримували українські власники в якості роялті. При цьому з країн СНД компанія отримувала приблизно половину доходу. Про це казав в інтерв’ю генеральний директор холдингу Parimatch Сергій Портнов.

З 2019 року всі реклами та маркетингові кампанії українського і російського підрозділу Parimatch були майже ідентичними. За 2021 рік Parimatch у росії виплатила 630 млн рублів на підтримку спорту (майже 10 мільйонів доларів) відповідно до норм російського законодавства.

Після початку активної фази війни у лютому 2022 року Parimatch отримала шквал негативу з боку українців: в умовах повномасштабної кровопролитної війни компанія продовжувала заробляти на території країни-агресора. 

Про розірвання будь-яких договорів із росією у Паріматч почали говорити лише на початку березня 2022 року: мовляв, відкликають франшизу із федерації. 

Скандали українського грального ринку: чому за роботу з росією не буде покарання? 1

Оглядачі припускали, що Paribet – це просто ребрендинг Parimatch, а нова компанія користується ресурсами та обладнанням попередньої. 

Скандали українського грального ринку: чому за роботу з росією не буде покарання? 2

У Parimatch будь-які звинувачення спростовують: «У росії ми працювали як бізнес-франшиза, у нас був локальний партнер і відключити контракти було складно з юридичної точки зору. У нас було три контракти: два на програмне забезпечення, один на брендбук і торгову марку. Компанія, з якою у нас були контракти, працює. Але в неї інше програмне забезпечення, засновники, партнери, коефіцієнти тощо», — каже голова правління Parimatch Tech Максим Ляшко.

А от у Білорусі компанія працювала офіційно та відкрито до кінця червня 2022 року. У цей час з території Білорусі російські військові обстрілювали територію України. 

Скандали українського грального ринку: чому за роботу з росією не буде покарання? 3

Лише після скандалу, 2 червня 2022 року, у Parimatch заявили про вихід бренду з Білорусі. «Холдинг в свою чергу більше не отримуватиме прибуток від оперуючої у Білорусі компанії ні сьогодні, ні в майбутньому.  Ми очікуємо, що зазнаємо суттєвих збитків у результаті цього рішення», — писали представники Parimatch.

30 червня 2022 року Parimatch повідомили, що відтепер у Білорусі вони офіційно більше не працюють. Бренд заборонено використовувати у росії та Білорусі.

Втім юрист Станіслав Ліфлянчик вважає - навіть такі заяви можуть не гарантувати фактичне завершення бізнесу у країні-агресорі. 

«Можна дуже просто зробити, щоб залишити компанію українською. Як потім пов’язати цю компанію з російськими вигодонабувачами – це велике питання. Можливо зареєструвати торгову марку, яка буде називатися дещо інакше, провести ребрендинг, взяти у "власники" когось з росіян, призначити його ж керівником, компанія продовжить працювати. Кошти, які компанія буде заробляти, можуть виводитися різними шляхами фактичними власниками. Вивіз грошей та переведення їх у готівку у росії присутні, це достатньо корумпована країна. Юридично нова компанія ніякого зв’язку зі старою не матиме», - каже юрист.

За даними Parimatch, компанія допомагає в Україні військовим і лікарям, створює гуманітарні штаби. Загальна вартість всієї допомоги – понад 180 млн грн. Також компанія організувала благодійний збір грошей. 

Під час війни російська компанія 1Xbet відкрилася в Україні

1XBet працював в Україні “підпільно” і до легалізації азартних ігор. А рекламу російських сервісів, які не мали ліцензії, українці могли зустрічати, приміром, на сайтах безкоштовного перегляду фільмів. За посиланням без проблем можна було витратити гроші та дати заробити російським бізнесменам. 

Зареєстрований в Україні «офіційний» 1XBet оперуватиме від імені ТОВ «Твоя беттінгова компанія». Компанія зареєстрована у червні 2021 року і юридично не має жодних зв’язків із компанією росіян. Окрім бренду. Власником вказаний Сергій Цибін з міста Дніпро. 1XBet отримав ліцензію у розпал війни - це обурило українців. А скандал розгорівся після виходу розслідування від команди InformNapalm. 

1XBet – величезна розрізнена структура, складена із сотень компаній по всьому світу. Це багаторівнева система офшорних підприємств, переплетена між собою людьми, послугами та контрактами. Деякі компанії займаються розробкою, деякі – маркетингом, інші – фінансами, інтелектуальною власністю тощо. Юридично в цій групі не існує єдиного кінцевого власника.

Кінцевими власниками з моменту заснування 1XBet є (за даними слідчого комітету росії) троє росіян – Роман Сєміохін, Сергій Каршков та Дмитро Казорін. Самі вони це підтверджують в інтерв’ю. Перша беттінгова платформа 1XBet була створена ними в російському Брянську. Сергій Каршков колись був головою брянського відділу МВС рф по боротьбі із кіберзлочинами. Після успіхів у гральному бізнесі Роман Сєміохін почав займатися будівництвом. 

Скандали українського грального ринку: чому за роботу з росією не буде покарання? 4

Скандали українського грального ринку: чому за роботу з росією не буде покарання? 5

ЗМІ писали, що він скупив більшу частину комерційної нерухомості у Брянську та став одним з найвпливовіших людей у цьому регіоні. А ще трохи пізніше, разом із колегами, був фігурантом кримінальної справи щодо діяльності 1XBet в росії. Зараз всі засновники нібито знаходяться у розшуку (принаймні, це зараз вказано на сайті слідчого управління слідчого комітету росії по Брянській області). Проте Сєміохін, Каршков і Казорін мешкають на Кіпрі і займаються там будівельним бізнесом (з їхніх слів журналістам). Також Сєміохіну у росії належать гіпермакети корпорації «ГрИНН».

Незважаючи на блокування сайтів 1XBet на території росії (там вони з 2014 року не мають ліцензії), без перешкод з боку правоохоронців та державного регулятора там продовжує працювати інший продукт групи 1Xbet – 1хСтавка, який працює легально. 

Лобіюванням законопроекту про азартні ігри в Україні займався громадянин Латвії Борис Баум. У 2020 році він отримав громадянство України.

Борис Баум, Фото: dev.ua
Борис Баум, Фото: dev.ua

За даними InformNapalm, Борис Баум був тісно пов’язаний з російським бізнесменом і політиком Олександром Бабаковим (займає пост віце-спікера держдуми рф). Баум був топ-менеджером структур VS Energy в Україні, які належали Бабакову та партнерам. 

Щоб просунути питання ліцензії для 1XBet в КРАІЛ, Борис Баум розповів, що, отримавши ліцензію, вони зобов’язуються купити військові ОВДП на 500 млн грн. А вже 30 березня регулятор видав ТОВ «Твоя беттінгова компанія» ліцензії на букмекерську діяльність та організацію азартних ігор в інтернеті. Зв’язку з росією у 1XBet чиновники КРАІЛ не побачили.

«КРАІЛ не мала жодних доказів, що це - російська компанія. За документами це не видно», - пояснив у коментарі виданню delo.ua член комісії Геннадій Новіков.

Після гучного скандалу Баума звільнили з посади першого заступника голови консультаційно-експертної ради Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ), однак пов’язана з росіянами компанія з власником з Дніпра продовжить працювати. Консультаційно-експертну раду при КРАІЛ розпустили після того, як на спонсорованому 1Xbet у росії реп-заході учасники читали антиукраїнський реп.

У червні російські ЗМІ почали писати, що нібито один з засновників 1XBet росіянин Роман Сєміохін пожертвував Збройним Силам України 1 млн євро. Втім, інші російські ЗМІ це заперечували. 

Скандали українського грального ринку: чому за роботу з росією не буде покарання? 7

Скандали українського грального ринку: чому за роботу з росією не буде покарання? 8

У той же час в Україні без українських ліцензій через сайти-дзеркала продовжують працювати букмекерські компанії з російським корінням Mostbet (головний офіс у Коста-Ріці), Linebet, Fonbet (головні офіси на Кіпрі), Marathonbet, Betcity. Ці компанії мають закордонні ліцензії, за які кошти йдуть не в український бюджет. Відповідно і коштів в якості податків від них бюджет не отримає (на відміну від офіційно зареєстрованих в Україні компаній).

Після скандалу на сайті Президента України з'явилася петиція про закриття 1xBet на території України. За тиждень вона набрала необхідні 25 тисяч голосів. Тепер на петицію має відповісти Президент. 

Робота у росії - це колабораціонізм? Чи буде покарання? 

Чи підпадає робота у країні-агресорі під час війни під закон про колабораціонізм? Адже, податки, виплачені державі-агресору, можуть бути спрямовані на фінансування ракет та бомб проти мирних жителів України! Юрист Станіслав Ліфлянчик нас дивує: такі компанії навряд чи покарають. 

“Під дію закону про колабораціонізм можна було б потрапити, якби українські власники на території Білорусі чи рф фактично мали б якісь компанії або філіали та вчиняли певні злочини (наприклад, нелегально відмивали б українські кошти за кордон або закликали б до змін меж України)”. 

Якщо б такі кричущі дії відбулися, їх мала б розглянути Рада національної безпеки і оборони України. Тільки цей орган може заборонити діяльність бізнесу та конфіскувати його майно. Але тільки якщо таке радикальне рішення підтримають більше 225 народних депутатів. У будь-якому випадку, пояснює юрист, - потрібно мати беззаперечні докази того, що компанія працювала в інтересах росії. Процедура ця дуже складна. Юрист переконаний: її не будуть використовувати щодо середнього бізнесу, лише щодо окремих крупних підприємств, банків, заводів тощо

Тому під дію українського закону про колабораціонізм українські букмекерські компанії не підпадуть. Бо працюють у рф та Білорусі через “схеми”: інші фірми з різними власниками, не пов’язаними з українськими. А навіть якщо і пов'язані - законодавство не забороняє українцям володіти підприємствами на території країн-агресорів та сплачувати там податки. Найбільше покарання – репутаційні ризики та втрата клієнтів. 

За словами юриста, чимало європейських компаній зареєстрували у росії нові торгові марки і нові компанії, які дуже схожі на попередні, але формально вже є незалежними російськими компаніями. Все заради того, аби не псувати репутацію. 

Із запитаннями про покарання компаній, що працюють у рф “Інформатор” також звертався до Офісу Президента та КРАІЛ. Втім, відповіді на наші запитання ми чекаємо вже два місяці. А от Міністерство економіки надіслало цікаву відповідь. З неї випливає, що українські компанії за роботу в росії чи Білорусі не каратимуть під час війни (хіба що за працевлаштування у цих країнах українців), а от за роботу в Україні компанії з цих країн (якщо не мають ліцензії) можуть отримати штраф від 17 до 34 тисяч грн та конфіскацію незаконно зароблених грошей. 

Скандали українського грального ринку: чому за роботу з росією не буде покарання? 9

Скандали українського грального ринку: чому за роботу з росією не буде покарання? 10

На думку Станіслава Ліфлянчика, ця відповідь символічна. Робота в іншій країні (у тому числі у росії) не є злочином. Якби в Україні були норми, які б визнали роботу бізнесу на території росії та Білорусі злочином, то Україна порушувала б міжнародне законодавство та могла б очікувати на згортання підтримки з боку розвинутих західних країн. 

Юрист Станіслав Абрамов додає, що за роботу на території Білорусі покарання не буде через те, що Верховна Рада не визнавала її державою-агресором. А за роботу в росії, на думку юриста, покарання можливе.

Тетяна Чумакова

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.