Збитки міста Ірпінь через війну склали понад 25,3 млрд грн: дослідження KSE

Збитки міста Ірпінь через війну склали понад 25,3 млрд грн: дослідження KSE

У Київській школі економіки (KSE) оцінили збитки інфраструктури міста через війну. Детальніше розповість Інформатор Гроші.

Оцінка втрат здійснюється на основі даних через оцифрування високоточних знімків з дронів, зібраних в рамках проєкту Rebuilduaякий ініціювали SmartFarming та Vkursi ZemliНа сьогодні це найточніші дані оцінки збитків міста. 

Наприкінці лютого 2022 року місто Ірпінь було одним з перших населених пунктів Київщини, яке взяло на себе удар російської армії. Українська армія звільнила місто 28 березня 2022 року. За час окупації в Ірпені пошкоджено майже половину від загальної кількості споруд у місті – 10,5 тисяч будівель, з яких 2501 зазнали повного або сильного руйнування. 

Збитки міста Ірпінь через війну склали понад 25,3 млрд грн: дослідження KSE 1

За оцінками експертів Київської школи економіки, найбільше збитків завдано житловому фонду – 17,7 млрд грн, з яких 11,6 млрд грн – через руйнування багатоквартирних будинків міста. У Ірпені було зруйновано та пошкоджено 9690 житлових будинків та присадибних будівель і споруд загальною площею 4,1 млн кв. м. Це 48% від усього житлового фонду Ірпеня. 

Збитки міста Ірпінь через війну склали понад 25,3 млрд грн: дослідження KSE 2

На другому місці за обсягом руйнувань – соціальна інфраструктура. Внаслідок війни зруйновано 53% усіх соціальних обʼєктів міста, що призвело до збитків на суму 3,7 млрд грн, з яких 1,3 млрд грн – завдані закладам освіти та 236 млн грн – медицині. Через бойові дії в Ірпені пошкоджено або зруйновано 54 освітні установи, 26 закладів охорони здоровʼя, 16 культурних та релігійних обʼєктів. 

Збитки міста Ірпінь через війну склали понад 25,3 млрд грн: дослідження KSE 3

Бойові дії, які велися у місті, спричинили руйнування і значної кількості обʼєктів промислової інфраструктури. Відповідно до звіту RebuildUA та KSE Institute, загалом це 323 пошкоджені або зруйновані промислові забудови та будівництва на 2,9 млрд гривень. 

Ще 262,5 млн грн збитків завдані місту через руйнування урядових, адміністративних будівель та відділень поліції й пошти. 

Детальний звіт з оцифруванням зруйнованої інфраструктури та оцінкою збитків міста Ірпінь доступний за посиланням. 

 За оцінками KSE, обсяг прямих збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури (у грошовому еквіваленті) складає щонайменше $95.5 млрд або понад 2.6 трлн гривень. Попередньо непрямі втрати у розрізі галузей оцінюються у $126 млрд або в 3,7 трлн гривень. Загальна сума потреб у відновленні зруйнованих активів становить $165.1 млрд або 4,8 трлн гривень.

Нагадаємо, відновленням Ірпеня будуть займатися компанії екс-мера Карплюка та партнерів. Як архітектори відновити міст в Ірпені - дивіться тут,  інші пропозиції архітекторів - дивіться тут. А частина мешканців Ірпеня через зруйнування житла зараз мешкає у залізничних вагонах.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.