В Україні за рекламу наркотиків пропонують карати 12 роками тюрми: законопроєкт

В Україні за рекламу наркотиків пропонують карати 12 роками тюрми: законопроєкт

Важливо не тільки те, як покарати, а те, як швидко затримати порушника. Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на сайт Верховної Ради.

15 липня на сайті Верховної Ради був зареєстрований законопроєкт №7558 щодо заборони самовільної реклами на фасадах будинків та покарання строком у тюрмі за пропагування наркотиків. Автором вказаний нардеп з Дніпропетровщини Денис Маслов.

Як колишній суддя та юрист він пропонує посилити штрафи за непогоджені оголошення та ввести кримінальне покарання для тих, хто пропагує психотропи та наркотики.

«Українські міста та населені пункти вже тривалий час потерпають від загальновідомої проблеми – самовільної реклами, яка спотворює фасади будівників, споруд і територій, й розміщується через відображення номерів засобів мобільного зв’язку, посилання на інтернет-сайти або так звані бот-канали в месенджерах. Така реклама стосується не тільки звичайних товарів і послуг, але й заборонених. Особливо гостро стоїть питання з незаконною рекламою наркотичних засобів, про що вже не перший рік пишуть як місцеві, так і національні засоби масової інформації», - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Щоб більше ефективно, на думку депутата, боротися з незаконною рекламою пропонується:

- доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення новою статтею 154-1;

- доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 315-1.

Як хочуть карати

За рекламу, яка буде розміщена без письмової згоди власників територій та будинків, або керівництва ОСМД чи управителів можна на перший раз отримати штраф від 1020 грн до 2040 грн. За повторне порушення суд може покарати на суму від 2040 грн до 4080 грн. Ці справи мають розглядатися районними, районними у місті, міськими чи міськрайонними судами.

Крім цього, за рекламу наркотиків на будинках та спорудах у бідь-якій формі суд може призначити обмеження волі на строк до п'яти років або від двох до п'яти років тюрми. За повторне порушення впродовж року або із залученням неповнолітнього суд може покарати строком від п'яти до дванадцяти років тюрми.

Олена Скобцева

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.