«Ічкерія має бути вільна»: нардепи України пропонують визнати незалежність Чечні

«Ічкерія має бути вільна»: нардепи України пропонують визнати незалежність Чечні

13 липня на сайті Верховної Ради з’явився текст постанови про визнання державного суверенітету Чеченської Республіки Ічкерія. Детальніше розповість Інформатор Гроші.

«Разом з моїм колегою по межфракційному об'єднанню «За вільний Кавказ» Мусою Магомедовим подали відповідний проект постанови у Верховну Раду, - написав один з авторів постанови, нардеп Олексій Гончаренко. - Щоб скорити чеченський народ, кремль вів дві війни, насильницькі вбивства, геноцид, призначив свого посіпаку рамзана кадирова, який продовжує політику терору».

«Ічкерія повинна бути вільною та незалежною від росії», заявив Гончаренко.

У пояснювальній записці до постанови українцям нагадали історію боротьби чеченського народу за незалежність.

«У квітні 1990 року Верховна Рада СРСР ухвалила закон, у якому було прописано порядок виходу республік із Радянського Союзу. У випадку з автономіями на кшталт Чечено-Інгушської АРСР питання самовизначення вирішувалося на референдумі кожного з народів окремо — чеченців та інгушів. Після розвалу СРСР кремль перейменував Російську Радянську Федеративну Соціалістичну Республіку на російську федерацію і хотів зберегти у її складі всі республіки, краї, області та автономні округи, які входили до РРФСР. Тринадцятого березня 1992 року всі вони, окрім Чечні та Татарстану, підписали новий Федеративний договір і увійшли до складу росії», - нагадали автори постанови.

рф, як правонаступниця СРСР, провела дві загарбницькі війни проти незалежної Чеченської Республіки Ічкерія. Перша війна була з 11 грудня 1994 по 31 серпня 1996 року, друга – з 7 серпня 1999 по 20 квітня 2000 рік, яку росія офіційно називала контртерористичною операцією.

Нагадаємо, що 8 червня 1991 року Загальнонаціональний конгрес чеченського народу проголосив незалежність Чеченської Республіки Ічкерії, яка входила до складу Чечено-Інгушської Автономної республіки.

Чеченська Республіка Ічкерія припинила своє існування у 2000 році внаслідок повного захоплення її території росією. Однак її уряд існує в еміграції.

«На превеликий жаль Ічкерія не отримала міжнародної підтримки у вигляді визнання її суверенітету і незалежності провідними світовими країнами, зокрема США, Великою Британією, Канадою, Австралією, Японією та пострадянськими республіками, які стали незалежними державами, а також ООН», - вважають автори документу.

Постанова пропонує президенту України Володимиру Зеленському визнати Чеченську Республіку Ічкерія як незалежну державу і звернутися до держав ЄС, Сполучених Штатів Америки зробити те саме.

Нагадаємо, що з 2014 року чеченці, які підтримують Чеченську Республіку Ічкерію, допомагають Україні спинити російську навалу на Сході України, брали участь в АТО/ООС та беруть участь у повономасштабній російсько-українській війні. Було сформовано Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва та Міжнародний миротворчий батальйон імені Шейха Мансура, в яких служать здебільшого чеченці. Ічкерійці є лютими ворогами так званих «кадирівців».

У країнах Європи проживає понад 300 тисяч чеченців, здебільшого які вимушені були тікати з рідної країни через її захоплення росією.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.