Як змінювалися ціни з початку року: дані Держстату

Як змінювалися ціни з початку року: дані Держстату

Найвищими ціни були у березні та квітні. З того часу вони впали, а на деякі товари та послуги стали нижче, ніж до початку війни. 

Державна статистика оновила індекси споживчих цін на товари та послуги в 2022 році. Це дає нам змогу проаналізувати, як змінювалась вартість продуктів, комуналки та обслуговування протягом року. Інформатор Гроші порівняв показники січня та червня. 

Продукти харчування та безалкогольні напої. У березні індекс становив 106,2 % при тому, що у січні - 102,5 %. У червні скоротився до 103,2 %. Більш за все подорожчали яйця - з січневого показника 103,9 % до червневого 117,2 %. Суттєво піднявся індекс цін на цукор - з 99,2 % до 110,9 %.

На молоко та сири індекс цін впав на 0,5-1%. Помітно подешевшали фрукти (на 4%) та овочі (на 15%). Можливо, це пов’язано з сезонною реалізацією цього товару. 

Решта позицій подорожчала приблизно на 2-3%. 

Як змінювалися ціни з початку року: дані Держстату 1

Алкоголь та тютюнові вироби. З січня по квітень індекс збільшився на 7%. Потім зменшився, і зараз становить 103,4%. Ціни на цигарки підіймалися не так стрімко, але динаміка аналогічна.

Одяг і взуття. Березневі показники відрізняються від січневих на 18%. Проте зараз ціни повертаються до рівня початку року. 

Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива. Очевидно, завдяки фіксації тарифів вартість залишалася стабільною протягом всіх 6 місяців. Окрім каналізації та послуг водопостачання - в цих категоріях індекс впав на 12-14%. 

Як змінювалися ціни з початку року: дані Держстату 2

Побутова техніка, меблі та інше. Від початку року техніка подорожчала на 5%. В решті позицій індекс зберігається. 

Охорона здоров’я. Незважаючи на березневі підвищення цін на ліки та медичні товари (на 7%), в червні індекс був таким же, як і на початку 2022 року. 

Транспорт. Паливо подорожчало на 19%. Відповідно піднялась і вартість послуг автоперевізок - на 7%. Індекс на купівлю транспорта, як і на подорож залізницею, піднявся лише на 2%.

Як змінювалися ціни з початку року: дані Держстату 3

Зв’язок. Зменшився у ціні на 1%.  

Освіта. Суттєво впала ціна на послуги дошкільного виховання - на 23% з початку року. Середня і вища освіта - без змін. 

Ресторани та готелі, різні товари та послуги - як і в більшості категорій, індекс піднявся лише на 1%. 

Раніше ми писали про рейтинг вартості життя-2022. Яке місце посіли Київ, Одеса та Дніпро - читайте тут.

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.