Зеленський відповів на петицію щодо іспиту для отримання українського громадянства

Зеленський відповів на петицію щодо іспиту для отримання українського громадянства

Якщо уряд зголоситься на запровадження іспиту для іноземців, то кандидатів можуть перевіряти на знання української мови, історії, Конституції та державного гімну.

Наприкінці травня Віталій Капустян звернувся до голови держави з пропозицією ввести іспити для тих, хто хоче отримати громадянство України. Про це повідомоляє Інформатор Гроші.

«З 2014 року, коли російська федерація розпочала війну проти України, майже 52 000 росіян іммігрували в Україну. Понад 19 000 росіян отримали українське громадянство, - пише автор петиції. - Від початку нової активної фази війни, 24.02.2022 року, потік бажаючих росіян отримати українське громадянство не зменшився. Наразі для отримання українського громадянства кандидатам (ні росіянам, ні громадянам будь-якої іншої країни) не обов’язково знати мову, історію та навіть закони України. Достатньо лише невеликого переліку документів та заяви на отримання громадянства».

За словами ініціатора звернення, така система, де відсутні навіть базові фільтри, дозволяє всім кандидатам отримати громадянство і надалі не докладати жодних зусиль щодо інтеграції в українське суспільство.

«ЗСУ, волонтери та всі небайдужі українці наразі роблять все можливе, щоб зберегти цілісність України. Бути українцем/українкою – це привілей і, разом з тим, відповідальність. Окрім набору документів, кандидати мають показати свою повагу та справжню зацікавленість у набутті громадянства України», - вважає Капустян.

Він нагадав, що  іспити для отримання громадянства є в Естонії, Литві, Латвії, Польщі, Німеччині, США та інших країнах.

Як пропонують відбирати кандидатів

Іспит має включати:

- тест з української мови

Кандидати можуть здавати тести ЗНО, що вже розроблені й щороку оновлюються Міністерством освіти та науки України. Тест має зараховуватися зданим при отриманні 140 балів і вище;

- тест з історії України

Кандидати можуть здавати тести ЗНО, що вже розроблені й щороку оновлюються Міністерством освіти та науки України. Тест має зараховуватися зданим при отриманні 140 балів і вищ

- тест на знання Конституції України

Кандидати можуть здавати той самий тест, що наразі здають на зайняття посад державної служби всіх категорій. Такий тест вже розроблено, і він включає 178 питань з чотирма варіантами відповідей. Критерії зданого тесту такі ж самі, що зараз застосовуються до кандидатів на посади державної служби

- вивчення державного гімну України

Цей пункт є важливою складовою патріотичного виховання кандидатів на отримання громадянства України. Перевірка вивчення гімну не обов’язкова, жодних тестів здавати не потрібно. Проте процес отримання громадянства України має супроводжуватись державним гімном і люди, які тільки-но отримали своє громадянство, можуть підспівувати гімну, якщо у них виникне таке бажання.

Що відповів президент

Після того, як звернення підтримали 26 тисяч 578 громадян при необхідній кількості голосів 25 тисяч, на неї відповів Володимир Зеленський.

За його словами, питання щодо запровадження обов'язкового іспиту для набуття громадянства України потребуватиме законодавчого урегулювання.

«Я звернувся до Прем'єр-міністра України Д.Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушене в електронній петиції питання», - відповів голова держави.

А ви за те, щоб в Україні запровадили такий іспит?

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.