На Київщині відновили понад 50 об'єктів, пошкоджених окупантами: це багато чи мало

На Київщині відновили понад 50 об'єктів, пошкоджених окупантами: це багато чи мало

У квітні 2022 року з резервного фонду держбюджету було виділено 400 мільйонів гривень для ліквідації наслідків бойових дій на Київщині.

На Київщині триває відновлення зруйнованого житла, адмінбудівель, лікарень та шкіл. Про це повідомив на своєму ТГ-каналі голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба. Деталі - в Інформатор Гроші.

«Для ліквідації наслідків бойових дій на Київщині у квітні цього року з резервного фонду держбюджету виділено 400 мільйонів гривень на проведення поточних ремонтних робіт. На сьогодні укладено 602 угоди з підрядниками. Наразі тривають роботи на 248 об’єктах», - написав очільник військової адміністрації.

За його словами, на 52-х об’єктах роботи завершені:

  • Броварський район – 18 об’єктів (шість багатоквартирних будинків; сім приватних; п’ять закладів охорони здоров'я)
  • Бучанський район – 22 об’єкти (одна адмінбудівля; 10 багатоквартирних будинків; два – приватних, три заклади середньої освіти; п’ять закладів охорони здоров'я та одна інша будівля);
  • Вишгородський район – три об’єкти (заклади охорони здоров'я);
  • Фастівський район – дев’ять об'єктів (приватні будинки).

«Частина об’єктів відновлюється й завдяки залученню коштів міжнародних партнерів та інвесторів. Уже відремонтовано 104 об’єкти», - розповів Олексій Кулеба.

Масштаби реконструкції на Київщині

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну було пошкоджено та знищено близько 26 тисяч об'єктів на Київщині. Це житлові будинки, підприємства, освітні та медичні установи. Про це розповів голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба в інтерв'ю РБК-Україна.

«Якщо розділити за категоріями, то серед приватних житлових будинків частково пошкоджено 12,5 тисяч, повністю знищено – приблизно 5 тисяч. Серед багатоповерхових житлових будинків частково пошкоджено 975, повністю зруйновано – приблизно 170», – зазначив голова адміністрації.

За його словами, поки що важко назвати точну кількість повністю зруйнованих будинків, оскільки тривають експертизи.

Якщо подивитися на кількість пошкоджень у розрізі районів, де проходять ремонти, то видно, що відновлення тільки набирає обертів.

Броварський район

Під окупацією у Броварському районі було 24 населені пункти трьох громад: Великодимерської, Баришівської і Калитянської. Від воєнних дій у Броварському районі зруйновано або пошкоджено 2 453 багатоповерхових та приватних житлових будинки. Вщент зруйновано – 416,  пошкоджено – 2037. Капітального ремонту потребують 1 206 будинки, житла – 113 сімей, відселення на час капітального ремонту –  64 сімей.

Окрім цього, від бойових дій постраждало 17 закладів освіти, серед яких 12 – шкіл.  Найбільші руйнування –  в Богданівській школі та дитсадку.

Бучанський район

У Бучанському районі пошкоджено майже 16 тис. житлових будинків, з яких 3846 зруйновано вщент (156 багатоповерхових та 3846 приватних).

Вишгородський район

У Димері Вишгородського району Київської області постраждало 614 будівель, 90 повністю зруйновані. Знищено основні підприємства селища, пошкоджено потужний завод з виробництва вікон.

З закладів охорони здоров’я у Вишгородському районі пошкоджені:

  • КНП «Поліська ЦРЛ» – пошкоджено корпуси лікарні в смт. Красятичі.
  • КНП «Іванківський ЦПМСД» – пошкоджено будівлю амбулаторії в с. Сукачі.
  • КНП «ЦПМСД Вишгородської РР» – пошкоджено амбулаторію в с. Катюжанка.
  • КНП «Димерська ЦСЛ» – пошкоджено корпуси лікарні в смт. Димер, проте лікарня працювала весь час.
  • КНП ЦПМСД Петрівської сільської ради – пошкоджено амбулаторію в с. Лютіж.

Крім того, пошкоджено приміщення санепідемстанції в смт. Іванків.

Фастівський район

У Фастівському районі окупанти пошкодили будівлю закладу в м. Боярка - КНП КОР «Київський обласний фтизіопульмонологічний центр».

Також, в результаті обстрілу в с. Мархалівка сталося руйнування та загорання більше 8 будинків. У смт. Калинівка Фастівського району на Київщині у результаті бомбардування було повністю знищено будинок. У Фастові два будинки повністю знищені, ще приблизно 10 пошкоджені.

Також відомо, що наприкінці березня цього року ворог знищив нафтобазу у с. Калинівка Фастівського району.

За словами Олексія Кулеби, до кінця 2022 року на Київщині планують побудувати 2,5 тис. одноповерхових будинків. Це будуть будинки на 60, 90 та 120 кв. м для родин, домівки яких були знищені під час бомбардувань. Про це голова військової адміністрації розповів в інтерв’ю Forbеs.

Олена Скобцева

Головне фото - Київська область, березень 2022 року. Фото: Макс Левін

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.