Читати книги: як суд в Одесі покарав працівника зоопарку за заклики до сепаратизму

Читати книги: як суд в Одесі покарав працівника зоопарку за заклики до сепаратизму

Суддя Приморського районного суду Одеси оригінально вирішив збагатити духовний світ слабкої духом людини – змусити читити класику української літератури. Детальніше про цю справу – в Інформатор Гроші.

Про це ми дізналися з Єдиного державного реєстру судових рішень.

14 лютого 2022 року під часу обіду працівник Одеського зоологічного парку зі свого мобільного телефону зайшов на власну сторінку у соцмережі «Одноклассники» та опублікував запис наступного змісту:

«Одесса вставай! Давайте свергнем гидру Киевской нацистской власти наркоманов! Одесса- это Новороссия! Давайте все вместе поблагодарим наших солдат, которые отдают свои жизни во благо нашего освобождения! Русский солдат- Одесса ждёт и молиться за тебя!!!».

Також до нього була додана мапа, на якій Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Дніпропетровська, Харківська, Донецька, Луганська області України, Автономна Республіка Крим і місто Севастополь відзначені як якась «новороссия».

Вказану публікацію з закликами до повалення конституційного ладу в Україні та до зміни її меж громадянин з Одеси поширював з 14 лютого по 25 березня. У резидента зоопарку 207 друзів у соціальній мережі. Його публікацію читали, продивлялися і коментували інші користувачі соцмережі «Одноклассники».

У березні працівники СБУ провели обшуки у цього чоловіка та вилучили мобільний телефон із двома сім-картами та металеву палицю (дубинку).

На думку судді, правопорушник вчинив публічні заклики та розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, та публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу.

Під час судового засідання обвинувачений визнав себе винним у повному обсязі, сказав, що кається через те, що зробив. Громадянин не перебував на обліку у нарколога чи психіатра.

На думку судді, надмірно суворе покарання не буде мати тих наслідків, які б призвели до зменшення кількості вчинення злочинів із ідеологічних мотивів. Суддя вважає, що таких людей можна перевиховати.

Телефон і металеву палицю підсудному повернули. Через скрутний матеріальний стан правопорушника суд вирішив не конфісковувати його майно.

Втім, суд виніс вирок у кримінальному провадження – позбавлення волі на 5 років. Проте суддя звільнив порушника від відбування призначеного покарання з випробуванням, строком на 3 (три) роки.

Натомість підсудному наказали з’являтися періодично в органи з питань пробації, повідомляти їх про зміну місця проживання або про навчання.

А щоб все ж таки не сісти на 5 років, доведеться у вільний час прочитати романи українських письменників 20 століття, в яких змальовувалася радянська система. Це «Тигролови» Івана Багряного, «Жовтий князь» Василя Барки та «Марія» Уласа Самчука. Як підсудний читає ці книги – перевірять співробітники органів пробації.

Також співробітнику зоопарку доведеться сплатити 1 тис. 887,7 грн за проведення лінгвістичної експертизи його повідомлення у соцмережах.

Відзначимо, що працівник зоопарку народився у Казахстані.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.