Аеропорт «Жуляни» Василя Хмельницького можуть звільнити від сплати податку та орендної плати у Києві

Аеропорт «Жуляни» Василя Хмельницького можуть звільнити від сплати податку та орендної плати у Києві

Це рішення може бути тимчасовим – поки не закінчиться війна. Про це Інформатору Гроші стало відомо з сайту Київради.

11 липня на сайті міськради Києва був опублікований проєкт рішення щодо податку та орендної плати аеропорту «Жуляни».

Згідно з пояснювальною запискою, на 1 червня 2022 року заборгованість із сплати податку на землю Міжнародного аеропорту «Київ» («Жуляни») складає 7 млн 002 тис. 287 грн. Заборгованість із орендної плати за землю складає на початок літа 70 727,91 грн. Таки борги виникли через введення воєнного стану.

«У зв’язку з закриттям повітряного простору та задля унеможливлення авіаційного проникнення російських окупантів в столицю України з 24 лютого 2022 року комунальне підприємство Міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни) повністю зупинило свою виробничу діяльність. Таким чином, підприємство позбавлене можливості отримання доходів, як від основної (авіаційної) діяльності, так і від додаткової (надання приміщень в орендне користування)», - йдеться у пояснювальній записці.

Також, про звільнення від сплати орендної плати міську раду попросило дочірнє підприємство «Готельний  комплекс «Турист» приватного акціонерного товариства «Укрпрофтур».

Автор проєкту рішення - секретар Київської міськради Володимир Бондаренко пропонує тимчасово звільнити від сплати земельного податку та орендної плати 30 ділянок «Жулян» та одну ділянку «Укрпрофтуру» з 24 лютого 2022 року до кінця війни та протягом місяця з дати припинення воєнного стану.

Хто вже не платить

Згідно з рішенням депутатів Київської міськради оренду та податок на землю вже не платять:

  • «Київський бронетанковий завод»;
  • «Епіцентр К» та «Епіцентр Н» народного депутата 7-9 скликань Олександра Гереги та депутатки Київської міськради 5-6 скликань Галини Гереги;
  • «Люксон» (два колишніх керівника фірми Владислав Крижанівський та Павло Юрчук були пов’язані з дочірнім підприємством «АРКАДА ІНВЕСТМЕНТ»);
  • «Алакор Сіті» (фірма має відношення до бізнесмена, колекціонера сучасного мистецтва Андрія Адамовського);
  • «Міжнародний виставковий центр» який пов’язують з братами  Віктором та Анатолієм Ткаченками.

До чого тут Хмельницький

Інформатор Гроші писав, що у міжнародному аеропорту «Київ» господарюють два суб'єкти підприємницької діяльності – комунальне підприємство Київської міської державної адміністрації «МА «Київ» та ТОВ «Майстер-Авіа», яке належить українському бізнесмену і екс-нардепу Василю Хмельницькому та колишньому гендиректору «Жулян» Денису Костржевському.

Жуляни лише номінально є комунальним підприємством і начебто належать громаді Києва. До 2060 року аеропорт крім землі, злітної смуги та кількох другорядних будівель знаходиться в оренді у фірми «Майстер-Авіа», яке має сплачувати орендну плату 5% вартості майнового комплексу.

Справа в тому, що у 2010 році в рамках урядової програми розвитку інфраструктури української авіації було проведено інвестиційний конкурс, переможцем якого стала компанія «Майстер-Авіа».

Прочитати про те, чому екс-нардеп Василь Хмельницький зацікавився індустріальним парком у Бучі можна тут. Про план забудови фірмами Хмельницього території колишнього Київоблкіно на вул. Васильківській, 3 - читайте тут.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.