У Мін'юсті України пояснили, як будуть стягувати компенсації з росії через наслідки війни

У Мін'юсті України пояснили, як будуть стягувати компенсації з росії через наслідки війни

Міністерство юстиції України пояснює майбутній механізм, за яким Україна та її партнери змусять державу-агресора, російську федерацію, платити компенсації за завдану війною шкоду. 

Позитивне рішення Європейського суду з прав людини, безперечно, буде вагомим політичним аргументом для України, проте виконання такого рішення у примусовому порядку з метою стягнення компенсації з рф є малоймовірним.

Тому виникає необхідність у розробці та впровадженні нового компенсаційного механізму. Через укладання окремого міжнародного договору між Україною і зацікавленими державами-союзниками буде передбачено механізм розгляду вимог України та інших фізичних та юридичних осіб, які постраждали від російської агресії, щодо компенсації втрат; механізм забезпечення наявності майна рф, за рахунок якого буде відбуватися така компенсація; та механізм виконання таких рішень щодо компенсації.

Джерелом для компенсації рішень Компенсаційної комісії буде Компенсаційний Фонд, який наповнюється:

- за рахунок активів рф та повʼязаних осіб, арештованих та конфіскованих в державах-учасницях договору;

- за рахунок прямих внесків рф у разі згоди рф на участь в механізмі;

- за рахунок різного роду податків, зборів, мит від продажу російських товарів.

У разі потреби буде передбачено зобовʼязання щодо впровадження законодавства на національному рівні країн-учасниць, яке уможливить таку конфіскацію.

У разі недостатності коштів у Компенсаційному фонді, або не функціональності Фонду з тих чи інших причин, виконання рішень Комісії буде здійснюватися в порядку екзекватури іноземних арбітражних чи судових рішень в судах держав-учасниць у відношенні до усього майна рф, яке знаходиться на території держав-учасниць.

Більше про це - у відео розповідає заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.