Кому з українців потрібно повернути державі 6,5 тисяч гривень «єПідтримки»

Кому з українців потрібно повернути державі 6,5 тисяч гривень «єПідтримки»

Виявляється, може бути і таке. Уряд просить у тих, хто не мав отримати гроші з «єПідтримка», повернути їх у бюджет. Детальніше розповість Інформатор Гроші

Міністерство економіки провело перевірку і встановило, що 6500 грн одноразової підтримки від держави отримали бюджетники. А це суперечить умовам програми «єПідтримка». Про це стало відомо з листа відомства.

«Ураховуючи зазначене, просимо терміново забезпечити повернення неправомірно отриманих коштів вашими працівниками на небюджетний рахунок Мінекономіки за наступними реквізитами:

Міністерство економіки України

ЄДРПОУ 37508596

UA308201720355119008002079547

в Державній казначейській службі України м. Київ.

Своєчасне повернення коштів на рахунок Міністерства економіки України та, відповідно, повернення їх до резервного фонду державного бюджету дозволить спрямувати їх на потреби Збройних Сил України, що в умовах військової агресії російської федерації набуває особливої актуальності», - йдеться у листі.

В міністерстві повідомили, що у разі неповернення відомство буде змушене звернутись до суду.

«З приводу переліку працівників та за додатковими роз’ясненнями звертатись за телефоном +38 044 596 68 51 або в електронному вигляді vasylchuk@me.gov.ua», - повідомили у Мінекономіки.

Нагадаємо, що на виплати 6500 грн спрямували понад 30 млрд грн. З цієї суми допомогу отримали понад 5 млн українців. Скільки з них бюджетників – невідомо.

Що говорять юристи

За словами адвоката ГО «Платформи прав людини» Євгена Воробйова, в правилах отримання допомоги написано, що не мали подавати заявки ті, хто працює в бюджетних установах. Про це йдеться в постанові уряду №1272 «Про деякі питання надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка»».

«Отримувачі допомоги несуть відповідальність за достовірність інформації, поданої для отримання допомоги. Крім цього, ст. 68 Конституції України говорить, що кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Але незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності. А стаття 190 КК України передбачає відповідальність за заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою», – зазначає адвокат.

В той же час, держава повинна була розмістити в інформаційному полі при поданні запиту на допомогу попередження або застереження щодо працівників з бюджетних сфер.

«Оскільки такого поля не має, то працівники бюджетної сфери не вносили неправдиві данні, оскільки поля місця роботи тощо не передбачені постановою № 1272 .  Разом з тим, ми маємо презумпцію в Конституції України, яка говорить, що не знання законів не звільняє від відповідальності. А отже, кожен громадянин мав би поцікавитись нормативно - правовим актом, який регулює порядок виплати. Оскільки постанова № 1272  була у відкритому доступі то цілком законно застосовувати презумпцію ст. 68 Конституції України», - розповів Євген Воробйов.

У випадку відмови в поверненні грошей у держави виникає право звернутись до суду. Після того, коли буде вручене відповідне звернення від Мінекономіки з проханням повернути кошти, а особа його проігнорує, то у держави виникає право звернутись до поліції з метою внесення відомостей до ЄРДР за ст. 190 КК України. За цією статтею можна отримати до дванадцяти років тюрми, але навряд покарання буде таким суворим.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.