Хто вкрав у громади Києва ділянку на 62 мільйоні і до чого тут кандидат на керівника САП

Хто вкрав у громади Києва ділянку на 62 мільйоні і до чого тут кандидат на керівника САП

Кейс про те, як можна отримати ділянку без аукціону, якщо маєш зв’язки у правоохоронних органах.

Громаді Києва повернули ділянку вартістю 62 мільйони гривень на Троєщині. Про це повідомила Київська міська прокуратура і нагадала, що мерія незаконно передала землю в оренду на 15 років для розміщення автостоянки. Деталі - в Інформатор Гроші.

«Встановлено, що Київською міською радою в порушення земельного законодавства, у зв'язку з набуттям права власності на нерухоме майно поза аукціоном надано в оренду на 15 років земельну ділянку на вул. Оноре де Бальзака у Деснянському районі міста Києва для розміщення автостоянки. При цьому, площа земельної ділянки більш ніж в 60 раз перевищує площу розташованого на ній нерухомого майна», - йдеться в повідомленні.

За даними правоохоронців, ділянку передали з порушенням законодавства.

«Наголошуємо, що законодавством чітко визначено необхідність проведення земельних торгів у разі відведення земельних ділянок для експлуатації та обслуговування об’єктів дорожнього сервісу, до яких, зокрема, відносяться автостоянки», - повідомили в прокуратурі.

Через таке рішення бюджет міста недоотримав кошти, які територіальна громада могла б отримати від продажу права оренди земельної ділянки на торгах.

«Враховуючи викладене, Господарський суд міста Києва погодився з доводами прокурора про порушення майнових прав територіальної громади столиці та скасував незаконне рішення Київради, а договір оренди землі, укладений між Київською міською радою та суб’єктом господарювання, визнав недійсним», - зазначили правоохоронці.

Кому передали землю

За інформацією сайту Київської міської ради, у грудні 2019 року на сесії було прийнято рішення №386/7959. Згідно з ним, фірмі «ОСКА 1» передали в оренду на 15 років ділянку 1,5012 га по вул. Оноре де Бальзака, 16 – 24.

Рішення було прийняте «у зв’язку з набуттям права власності на нерухоме майно». Дійсно, на ділянці були розташовані два будинки охорони та підсобне приміщення. Згідно з законодавством того часу, за оренду фірма мала сплачувати 741 тис. 805 грн 30 коп.

За інформацією аналітичної платформи YouControl, підприємство «ОСКА 1» зареєстрували більше 19 років тому у Києві. Вид діяльності – надання послуг. Фірма зареєстрована на мешканців столиці Андрія Лахно, Олега Козюру та Леоніда Вовка. Останній є бенефіціаром компанії.

Відомо, що Леонід Вовк був помічником народного депутата Олександра Римарука, який обирався до парламенту від Блок Віктора Ющенка «Наша Україна» та Партії Регіонів у 2002 та 2006 роках. Більш того, виявляється, у Леоніда Вовка було спільне майно з Максимом Петровичем Тимошенко.

Відомо, що Тимошенко з грудня 2020 року працював прокурором Київської місцевої прокуратури № 4 (Дніпровський район). Він очолював цю прокуратуру з 2015 року. Також відомо, що з 2010 року Тимошенко обіймав посади в органах прокуратури на Полтавщині, Сумщині та Львівщині. До цього працював юрисконсультом у НАК «Украгролізинг».

Тимошенко подавав свою кандидатуру на голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Але Громадські організації Центр протидії корупції, Фундація DEJURE, Автомайдан та Трансперенсі Інтернешнл Україна проаналізували його майно та спосіб життя і з’ясували, що Тимошенко із сім’єю вказав не всі кошти. Так, у реєстрі судових рішень є рішення ОАСК у справі № 826/27030/15 за позовом Тимошенка Максима Петровича до ФГВ, з якого випливає, що позивач мав депозит у ДельтаБанку у розмірі 7000 доларів США. Однак подібного депозиту в декларацію кандидата відображено не було. Це може свідчити про недекларування депозиту.

Що було в судах

З судового реєстру відомо, що справу щодо автостоянки розглядали не один раз. У жовтні 2020 року Господарський суд Києва не побачив проблем з виділенням ділянки поза аукціоном. Та відмовив прокуратурі у визнанні недійсним договору оренди. Це рішення у квітні 2021 року залишив в силі Північний апеляційний господарський суд.

Але прокурори на цьому не зупинилися, і в вересні минулого року скасували попередні рішення. Після цього справу передали на новий розгляд, який закінчився в інтересах громади.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.