Як пораненому військовослужбовцю отримати 100 тисяч грн компенсації від держави

Як пораненому військовослужбовцю отримати 100 тисяч грн компенсації від держави

Для поранених військовослужбовців є можливість пройти лікування за кордоном. Хоча не завжди вони можуть навіть оформити компенсацію від держави через “підводні камені” бюрократії. Як їх уникнути і не витратити купу часу та грошей на юристів?

Про це Інформатор Гроші дізнався у юриста “Ветеран Хаб” Олександра Бабанка. 

Розміри виплат

Для родини загиблого військовослужбовця держава передбачила 15 млн грн. До 28 лютого 2022 року ця виплата була меншою, але постанова Кабміну №168 змінила її. 

Боєць, який отримав поранення, зможе додатково отримати до 100 тисяч грн. Але ця сума залежить від того, скільки діб він перебував на лікуванні. “Тобто якщо військовослужбовець був повний місяць на лікуванні, відповідно він має отримати 100 тисяч грн додаткової грошової винагороди”, - сказав спеціаліст. Слід зазначити що ця категорія людей включає й військових, які отримали каліцтво, контузію або переміщалися під час лікування з одного медзакладу до іншого на постанові ВКЛ (військово-лікарської комісії). 

Якщо військовослужбовець внаслідок поранення отримав певну групу інвалідності, йому виплачується одноразова грошова допомога. В залежності від встановленої групи це різні суми. Щороку розмір виплат змінюється у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Наприклад, на 2020 рік він складав:

  • для першої групи інвалідності -  992 тисячі грн
  • для другої групи - 744 тисячі грн
  • для третьої - 620 тисяч грн.

Але ці кошти передбачені, якщо військовослужбовець отримав поранення саме під час виконання військових обов’язків. А якщо під час військової служби отримав поранення, яке призвело до інвалідності, то розмір виплат:

  • за 1 групу - 297 тисяч грн 
  • за 2 групу - 223 тисяч грн
  • за 3 групу - 173 тисяч грн.

Якщо військовослужбовець проходить медичну соціально-експертну комісію (МСЕК), і вона визначає, що воїн не отримає групу інвалідності, але втратив певний відсоток працездатності, то йому виплачується одноразова грошова допомога у розмірі 173 тисячі грн. Для “строковиків” передбачено 124 тисячі грн. Для військовозобов’язаних або резервістів на навчаннях або зборах - теж 124 тисячі грн. 

Як оформити виплати

Кожна ситуація індивідуальна. Потрібно розуміти, які кроки треба робити. Якщо військовослужбовець поранений, він зобов’язаний звернутися до свого командира і повідомити про це. Командування має призначити службове розслідування, і це дуже важливо. Під час нього встановлюється факт:

  • чи отримано цю травму під час виконання службових обов’язків
  • чи військовослужбовець перебував поза службою
  • чи були інші обставини, у зв’язку з чим в подальшому військовослужбовцю можуть відмовити у виплатах. 

Також військовослужбовець звертається до медичної частини, або його туди направляє командир. Там вирішується питання щодо потреби у лікуванні, і чи слід направити бійця до військового шпиталю. Після вибуття з військової частини до шпиталю військовослужбовець проходить лікування згідно вимог, які вже висуває лікар. 

Після закінчення лікування головний лікар безпосередньо приймає рішення про направлення військовослужбовця до ВЛК або командир - до військової частини. ВЛК визначає:

  • чи може військовослужбовець проходити службу
  • чи відповідає він до своєї посади за станом здоров’я
  • чи слід надати йому додаткову відпустку з метою лікування або направити на реабілітацію
  • чи його слід комісувати (виключити з військового обліку і звільнити з ЗСУ)

В подальшому після проходження ВЛК військовослужбовець має право звернутися до командування, щоб йому надали направлення на МСЕК (медичну соціально-експертну комісію). Його видають в медичній частині. Разом з пакетом документів військовий звертається до комісії, де проходить огляд. Комісія виносить  рішення - чи надати військовослужбовцю групу інвалідності, чи визначити лише відсоток втраченої працездатності. 

Слід зауважити, що постанови ВЛК  і МСЕК можна оскаржити, якщо військовослужбовець або члени його родини з висновками незгодні. Це можна зробити у вищій ланці або в судовому порядку. 

Коли можуть відмовити

Якщо в ході перевірки командування встановило, що:

  • дії, що призвели до поранення, скоєні у результаті вчинення кримінального або адміністративного правопорушення
  • військовослужбовець на момент отримання поранення перебував у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння
  • це був факт самотравмування (або в разі загибелі - самогубство). Виключенням є доведення до самогубства, але цей факт встановлюється в суді
  • подано неповний пакет документів. 

Які документи

Коли військовослужбовець направляється на МСЕК, подається обов’язковий пакет документів:

  • направлення з військової частини, якщо військовослужбовець діючий. Якщо за постановою ВЛК його звільнили зі служби, він звертається до військомату, де був зареєстрований, і там йому видають направлення
  • ксерокопії документів (паспорт та ідентифікаційний номер)
  • постанова ВЛК 
  • акт про обставини отримання травм (акт службової перевірки).

Слід зазначити, що у МСЕК можуть виникнути якісь уточнення. Про них краще питати на місці. 

Лікування за кордоном

У постанові ВЛК визначає, чи потребує людина реабілітації, до якого медичного закладу її слід направити. Держава врегулювала навіть питання виїзду на лікування за кордон. Для цього військовослужбовець під час лікування має звернутися до лікаря. Або головний лікар ухвалює відповідне рішення. Порядок визначений законом.  Від військовослужбовця потребується лише заява та дозвіл на обробку персональних даних.

Всі подальші дії робить медичний заклад. Він подає необхідні документи до медичної служби ЗСУ. Вона формує списки та передає інформацію до Міністерства закордонних справ. МЗС за допомогою своїх дипломатичних каналів спілкується з країнами, до яких планується направити бійця. Обговорюють можливості прийняття бійця на лікування та послуги, які йому зможуть надати у медзакладі.

Коли від МЗС приходить позитивна відповідь, про це інформують ЗСУ. Формується список, пакет документів, і військовослужбовця направляють на лікування. До кордону його супроводжує Міноборони та МЗС. Після того, як військовослужбовець перетнув кордон, офіційне листування проходить тільки через МЗС.

Раніше ми писали про ухвалений закон, який позбавляє мобілізованих зарплати за їхнім місцем роботи

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.