Як колишній готель «Прага» у Києві пов’язаний з нардепом Бойком та колишнім віце-президентом «Енергоатому»

Як колишній готель «Прага» у Києві пов’язаний з нардепом Бойком та колишнім віце-президентом «Енергоатому»

За ласий шмат землі в центрі Києва йшла запекла суперечка в судах.

Офіс Генерального прокурора оскаржив рішення, що дозволяло побудувати офісний центр на місці готелю «Прага». Про це повідомив юрист та волонтер організації «Печерські котики» Дмитро Перов у соцмрежі.

Як колишній готель «Прага» у Києві пов’язаний з нардепом Бойком та колишнім віце-президентом «Енергоатому» 1

«До національно-визвольних подій 1917-22 років - готель вважався один з найреспектабельніших в місті. Однак, вже за часів незалежності витвір відомого архітектора Олександра Шіле став пусткою… У 2015 році новий власник почав тут «реставрацію», що призвело до обвалу всіх внутрішніх конструкцій. Це, вочевидь, і передбачалося заздалегідь. Адже, за проектом будівництва на місці 7-поверхового будинку 1880 року тепер мала постати вдвічі ширша будівля офісного центру», - написав Дмитро Перов.

За його словами, за аналогічним сценарієм був знищений і сусідній історичний будинок у Золотоворітсткому проїзді, що заважав будувати паркінг. У цій історії Окружний адміністративний суд Києва зобов’язав надати забудовнику дозвіл на будівництво. Але Шостий апеляційний адміністративний суд це рішення скасував.

Як колишній готель «Прага» у Києві пов’язаний з нардепом Бойком та колишнім віце-президентом «Енергоатому» 2

Відомо, що колишній готель «Прага» знаходився в самому центрі Старого Києва - за адресою вулиця Володимирська, 36. Він був відомий серед киян, як мінімум, з двох причин. По-перше — колись тут працював популярний відкритий літній ресторан на даху, а по-друге —  ця будівля асоціюється з відомим письменником-сатириком Ярославом Гашеком і придуманим ним літературним героєм, знаменитим солдатом Швейком. Продовження пригод бравого солдата було написане автором в стінах «Праги». Цей факт підтверджувала і меморіальна табличка на фасаді колишнього готелю.

Хто забудовник

У 2015 році стало відомо, що власником готельного комплексу «Прага» за адресами Володимирська, 36 і Золотоворітська, 11 є ПрАТ «Л-Капітал». Літом 2015-го компанія виграла суд у Міністерства культури та Управління охорони щодо будинку по вул. Золотоворітська, 11. Його намагалися виключити з переліку складових комплексу об’єкта культурної спадщини. І суд на це погодився.

Тяжба тягнеться і до цього часу. В лютому 2022 року, перед повномасштабним наступом, Верховний Суд відмовив Міністерству культури та інформаційної політики у відкритті касаційного провадження щодо оскарження рішень судів по узгодженню плану реставрації. Для того, щоб довести справу до кінця, 22 лютого Шостий апеляційний адміністративний суд прийняв ухвалу щодо витребування матеріалів справи.

За інформацією аналітичної платформи YouControl, бенефіціаром товариства «Л-КАПІТАЛ» зареєстрований Вадим Український. Видання ЧЕСНО писало, що він був членом наглядової ради ПрАТ «Трускавецькурорт» та віце-президентом «Енергоатому». У той же час, Трускавецький курорт пов’язували з нардепом Юрієм Бойком.

Олена Скобцева

Фото – Дмитро Перов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.