Якими будуть тарифи на газ для українців цієї зими

Якими будуть тарифи на газ для українців цієї зими

За словами прем’єра Дениса Шмигаля, правильно роблять ті, хто зараз утеплює будинки та переходить на альтернативні джерела тепла.

Про це прем'єр-міністр заявив в інтерв’ю lb.ua. Якими будуть ціни - читайте в Інформатор Гроші.

«До кінця наступного опалювального сезону ніяких змін тарифів не буде. Ми це задекларували, ми цього будемо дотримуватися. Це важливо. Люди мають бути впевнені, що спокійно пройдуть цю зиму», – повідомив голова уряду.

Але водночас, за його словами, зима для українців буде непростою.

«Зважаючи на війну, зважаючи на те, як Росія поводиться щодо України та Європи, ми не очікуємо легких рішень і легкого проходження цього опалювального сезону. Хто зараз поспішає переорієнтуватись на альтернативні джерела, хто встигає підготувати й утеплити свої будинки – це правильний рух, правильні підходи. При цьому хочу запевнити, що держава виконувала і буде виконувати свої зобов’язання», – наголосив прем’єр-міністр України.

Як розповів Шмигаль, на сьогодні в українських сховищах є 10 мільярдів кубів газу. До початку опалювального сезону потрібно закачати 19 мільярдів кубів. Це відбувається на фоні того, що Європа теж економить паливо для майбутніх холодів.

«Ми сьогодні працюємо над видобутком і завезенням в Україну енергетичного вугілля. Для прикладу, Австралія передала 70 тисяч тонн енергетичного вугілля, яке сьогодні вже в дорозі в Україну. Але крім цього, в нас є власний видобуток, що дозволяє накопичити достатню кількість», заявив голова Кабміну.

В регіонах, де теплоелектроцентралі або ТЕС розбиті війною міністерство розвитку громад і територій готує альтернативні рішення. «Зараз працюємо над закупівлею генераторів та інших обігрівальних приладів і розробляємо спільно з іншими міністерствами підходи до непередбачуваних або екстрених ситуацій», - заявив Шмигаль.

Які будуть тарифи

На початку червня цього року уряд ухвалив рішення, що ТЕЦ, ОСББ та інші виробники тепла отримуватимуть газ за фіксованою ціною — 7400 грн за тисячу кубометрів. Трохи згодом під час засідання Кабінету Міністрів затвердили постанову, відповідно до якої «Нафтогаз» на час воєнного стану та 6 місяців після його завершення буде постачати блакитне паливо операторам газорозподільних систем за фіксованою ціною. Більшість цих операторів зараз перейшли у власність держави. Інформатор Гроші писав, що клієнти компаній бренду «Твій Газзбут» (мережа газзбутів Фірташа – ред.) з 1 травня почали отримувати газ від постачальника «останньої надії». Причина – жоден з газзбутів не зміг підписати контракт з «Нафтогазом».

Відомо, що до Нафтогазу як до постачальника «останньої надії» підключили 8,8 млн українських домогосподарств, які отримують газ по 7,96 грн/куб. м з ПДВ без вартості розподілу (доставки). Це стосується споживачів у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Чернівецькій і Чернігівській областях. Про те, як повернути переплату за травень, яку українці зробили газзбутам, можна прочитати за посиланням.

Якщо уряду вдасться стримати тарифи у майбутній опалювальний сезон, то мешканці Києва будуть платити стільки ж, скільки і минулої зими. Нагадаємо, що в опалювальному сезоні 2021/2022 тарифи на тепло були на рівні 1654,41 грн. із ПДВ за 1 Гкал тепла. Крім цього, тариф на гарячу воду, можливо, буде таким: 97,89 грн. за 1 куб. м (з ПДВ) з рушникосушаркою та 90,54 грн за 1 куб. м (з ПДВ) для тих, у кого немає рушникосушарки.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.