Як у Києві 10 причалів та острів відійшли у приватні руки: справою зацікавилася прокуратура

Як у Києві 10 причалів та острів відійшли у приватні руки: справою зацікавилася прокуратура

Щоб повернути причали та дамби до власності громади, до суду подали 7 позовів.

5 липня стало відомо, що прокуратура Києва в суді вимагає скасувати права на причали та дамби площею понад 150 тис. кв. м, які розташовані вздовж річки Дніпро. Про це йдеться в офіційному повідомленні. Деталі - в Інформатор Гроші.

«У вересні 2021 року у засобах масової інформації широкого розголосу набула ситуація щодо незаконної реєстрації майнових прав та права власності на низку гідротехнічних споруд, які розташовані уздовж парку «Наталка», на півострові «Собаче гирло», острові «Оболонський» та в межах прибережних смуг інших водних об’єктів у столиці. Площа однієї з гідроспоруд фактично дорівнює площі самого острова «Оболонський» (14,2982 га), на якому наразі здійснюється облаштування зони відпочинку для містян за кошти місцевого бюджету», - повідомили в прокуратурі.

За інформацією журналістів Київська міська прокуратура встановила, що причали та дамби зареєстрували незаконно. Їх треба передати до комунальної власності.

«З метою поновлення прав територіальної громади прокуратурою подано до Оболонського районного суду м. Києва 7 позовів в інтересах територіальної громади про скасування державної реєстрації речових прав на вказане майно за фізичною та юридичною особами та визнання недійсними договорів купівлі-продажу цих прав на гідротехнічні споруди», - заявили в прокуратурі.

Про яке розслідування говорять

У вересні 2021 року розслідування журналістів «Схем» виявило, як причали і дамби на Дніпрі на сотні тисяч квадратних метрів та навіть цілий острів посеред Києва – перейшли у приватні руки.

Виявилося, що привласнити численні об’єкти вздовж Дніпра юристу-бізнесмену Костянтин Бойко допоміг… офіційний лист від поліції Києва. Не обійшлося і без згадування прізвища колишнього керівника київських поліцейських – Андрія Крищенка.

Після отримання майнових прав на об’єкти, Бойко продав їх фірмі «Українське бюро річкових портів» – тобто, фактично самому собі, оскільки він є співвласником компанії.

Ціна, за якою відбувся продаж, здивувала журналістів. Причал під Оболонською набережною на чотири тисячі квадратів відійшов його ж компанії за 272 тисячі гривень. Хоча навіть сам матеріал, з якого він зведений, обійдеться в рази дорожче за цю суму, навіть не враховуючи всю додаткову вартість, пов’язану з місцем розташування об’єкту. При цьому, споруда, яка належить «Українському бюро річкових портів», займає більше чотирьох тисяч квадратних метрів.

Прочитати про те, що Київрада хоче заборонити росіянам і білорусам орендувати землю і нерухомість у Києві можна за посиланням.

Олена Скобцева

Фото – журналістів «Схем»

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.