За зґвалтування дітей під час війни в Україні – довічне ув`язнення: законопроєкт

За зґвалтування дітей під час війни в Україні – довічне ув`язнення: законопроєкт

За найтяжчі злочини проти дітей пропонують найсуворіше покарання. Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на сайт Верховної Ради України.

На початку липня на сайті Верховної Ради був зареєстрований законопроект №7511 щодо покарання за зґвалтування неповнолітніх під час війни.

У пояснювальній записці вказується на те, з початку повномасштабного вторгнення росії в Україні почали масово з’являтися повідомлення про сексуальне насильство проти дітей, пов’язане з конфліктом. Відомо про зґвалтування російськими загарбниками дівчаток до 10 років у місті Ірпінь. Одну з них, 9-річну дівчинку, зґвалтували 11 різних осіб, після чого жорстко вбили.

За даними Офісу Генпрокурора, станом на 4 липня 2022 року більше ніж 989 дітей постраждали через війну в Україні. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 345 дитини загинуло та понад 644 поранено. Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. Але в умовах міжнародного збройного конфлікту діти як окрема категорія осіб користуються особливим захистом, гарантованим нормами усіх галузей міжнародного права.

У  Кримінальному кодексі України передбачено, що за зґвалтування дитини до 14 років суд може посадити до в’язниці на строк до десяти - п’ятнадцяти років. Але покарання за вчинення цих злочинів шляхом підбурювання чи видання наказу в умовах воєнного стану, якщо вони спричинили смерть малолітнього чинним законодавством не передбачено.

Що хочуть змінити

Автори законопроєкту пропонують доповнити статті 152 та 153 Кримінального кодексу. Так, за підбурювання чи видання наказу зґвалтувати дитину до 14 років в умовах воєнного стану, якщо це призвело до смерті дитини або тяжких наслідків пропонують карати довічним строком у в’язниці.

Також, довічне отримають ті, хто знущався з дитини із застосуванням будь-яких предметів, а також підбурював до вчинення таких дій чи видавав наказу в умовах воєнного стану.

Прочитати про те, чому під час війни у Зеленського просили заборонити аборти можна за посиланням.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.