Попри війну в Україні продовжили медичну реформу: що зміниться

Попри війну в Україні продовжили медичну реформу: що зміниться

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко назвав це прощанням із «совком».

На початку липня Верховна Рада ухвалила законопроект №6306 щодо продовження медичної реформи. Це рішення підтримали 248 народних обранців, проти нікого не було, а утрималися 40 нардепів.

Нагадаємо, що законопроєкт зареєстрували на сайті парламенту в листопаді минулого року.

Що це означає

Замість поділу лікарень на міські, районні та обласні, які часто мали задублювані функції, в Україні з’являться надкластерні, кластерні та загальні лікарні. Про це розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Загалом, мережу лікарень в області об’єднають в один госпітальний округ.

«Ми розпочинаємо інфраструктурний етап реформи охорони здоров'я та остаточно прощаємося із «совком», будуємо мережу закладів охорони здоров'я європейського зразка, нівелюємо застарілий поділ лікарень на міські, районні та обласні, які часто мали задублювані функції. Тепер мережа госпітальних округів будуватиметься за кластерним принципом, який відповідатиме потребам і викликам сьогодення», - розповів міністр.

В Україні медична допомога за видами поділяється на екстрену (швидка), первинну (консультація сімейного лікаря), спеціалізовану, паліативну. Чим будуть відрізнятися нові лікарні:

  • надкластерні – лікарні, в яких наявні ресурси та технології, орієнтовані на надання медичної допомоги у найбільш складних або рідкісних випадках захворювань;
  • кластерні – лікарні, які будуть надавати допомогу при найбільш поширених захворюваннях і станах;
  • загальні – лікарні, що будуть забезпечувати базові напрями допомоги, зможуть стабілізувати стан пацієнта, щоб його можна було відправити до кластерних та надкластерних лікарень. Такі лікарні розташовуватимуться з розрахунку один медичний заклад на 50-80 тисяч населення.

Тобто, в межах одного госпітального округу можуть лікувати різні захворювання, і не потрібно буде їздити для лікування до Києва чи Львову.

«Кожна лікарня матиме свою роль та чітко прописаний функціонал. Більш прості випадки лікуватимуться якомога ближче до пацієнта – в загальних лікарнях, більш складні – в кластерних та надкластерних медичних закладах», - повідомив Олег Ляшко.

Також, у лікарнях можуть створити наглядові ради, які будуть розглядати питання щодо дотримання прав та забезпечення безпеки пацієнтів, додержання вимог законодавства при лікуванні, слідкувати за фінансовою діяльністю лікарні. В таку раду можуть ввійти депутати та громадськість.

Крім цього, автори реформи розділили надання паліативної допомоги (допомоги при невиліковних захворюваннях – ред.) на загальну та спеціалізовану. Таку допомогу надаватимуть безоплатно пацієнтам всіх вікових категорій.

«Медичні заклади будуть забезпечуватися обладнанням, відповідно до свого рівня в госпітальному окрузі. Не має бути ситуацій, коли в загальну лікарню, встановлюють дорогий ангіограф, якому місце в кластерному закладі. Тому що в загальній лікарні його вмикають раз на тиждень, а то й на місяць, а він повинен працювати 24/7», - повідомили в міністерстві охорони здоров’я.

Крім цього, законопроєкт встановлює, що лікарні державної та комунальної форм власності можуть надавати платні послуги, які не покриваються програмою медичних гарантій. Плата за такі послуги встановлюється закладами охорони здоров’я самостійно.

Нагадаємо, що старт останньої медичної реформи розпочався 19 жовтня 2017 року. Тоді було ухвалено закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Закупівельником медичних послуг від імені держави і за кошти держбюджету було визначено Національну службу здоров’я України, яку створили 27 грудня 2017 року.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.