Мораторій на Достоєвського та «Любе»: у Києві заборонять російську культуру

Мораторій на Достоєвського та «Любе»: у Києві заборонять російську культуру

Багато українців вже відмовилися від російських книжок та музики. Тепер це рішення хочуть закріпити на рівні міської ради столиці. Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на сайт Київради.

В останній день червня на сайті міської ради Києва був зареєстрований проєкт рішення щодо заборони у столиці російських фільмів, музики, книжок та вистав. Мораторій хочуть запровадити до припинення окупації України.

«Необхідно заборонити публічне використання та демонстрацію російськомовного культурного продукту. Зокрема це російські книги, художні альбоми, аудіовізуальні твори, аудіопродукція, твори та документи на новітніх носіях інформації, вистави, концерти, культурно-освітні послуги. Крім цього в цей складний воєнний час на окремому фронті ми маємо захищати українські об`єкти матеріальної та духовної культурної спадщини, які мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення. Важливо унеможливити ескалацію напруги в суспільстві та посилити захист українського інформаційного простору від гібридних впливів ворога», – розповів автор проєкту, депутат Вадим Васильчук.

Фактично, під заборону у столиці потраплять книги, художні альбоми, музичні звукозаписи, вироби художніх промислів, театральні та циркові вистави, концерти та культурно-освітні послуги. З тексту проєкту зрозуміло, що мова не йде, наприклад, про прослуховування альбомів російських виконавців у колі сім’ї та близьких.

За думкою Вадима Васильчука, це «рішення надасть можливість уникнути ескалації напруги в суспільстві та посилить захист українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора».

Як тільки рішення приймуть, то всім організаціям та бізнесу упродовж місяця доведуть до відома, що використовувати російськомовний контент заборонено. Для цього, у міській раді Києва пропонують створити робочу групу для роз’яснювальних робіт.

Проте, яке покарання буде, якщо у столиці не будуть дотримуватися заборони у рішення не йдеться.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.