«Київтеплоенерго» відсудило у держави 296,7 млн грн: подробиці справи

«Київтеплоенерго» відсудило у держави 296,7 млн грн: подробиці справи

Комунальне підприємство Київради в ході судової тяганини перемогло у справі проти держпідприємства «Енергоринок». Детальніше розповість Інформатор Гроші.

Про це нам стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Касаційний господарський суд Верховного суду підтримаав скаргу КП «Київтеплоенерго» на постанову Північного апеляційного господарського суду.

У липні 2018 року сторони уклали договір, згідно з яким ДП «Енергоринок» мало купувати вироблену київським комунальним підприємством електроенергію і продавати її споживачам.

Тариф на електроенергію, за яким ДП «Енергоринок» мало її закуповувати, затверджувався Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

З січня до травня 2019 року ДП «Енергоринок» заборгувало і не заплатило 39 млн 84 тис. 371,64 грн. А у червні 2019 року заборгували ще  202 млн 895 тис. 122,02 грн. Всього – 241 млн 979 тис. 493,66 грн

28 липня 2021 року Господарський суд Києва задовольник позов «Київтеплоенерго» до «Енергоринку». Суд також не побачив доказів погашення заборгованості держпідприємством. В суді «Київтеплоенерго» також просило стягнути з держпідприємства 29 млн 409 тис. 665,12 грн (3% річних від боргу) та 25 млн 273 тис. 439,43 грн інфляційних втрат, з чим суд погодився. Це і стало предметом позову.

Північний апеляційний господарський суд постановою від 1 грудня 2021 року рішення суду першої інстанції скасував та прийняв нове рішення про відмову в задоволенні позову.

Апеляційний суд зазначив, що заборгованість ДП «Енергоринок» перед КП «Київтеплоенерго», що утворилася за договором, підлягає погашенню у спеціальному порядку, визначеному державою. Тому, не зважаючи на те, що правовідносини між сторонами спору виникли на підставі господарського договору, грошові зобов`язання між ними регулюються відповідними нормами законодавства. Тому основний борг поки що не підлягає погашенню, а вимоги про виплату інфляційний втрат та процентів по основному боргу також не повинні бути задоволені.

На думку ДП «Енергоринок», апеляційний суд повністю підтримав позицію держави щодо того, що заборгованість, яка виникла перед КП «Київтеплоенерго», підлягає погашенню за допомогою механізмів, визначених Законом                № 719-ІХ (Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості,  що утворилася на оптовому ринку електричної енергії), а не шляхом прийняття рішення суду та примусового його виконання.

«Київтеплоенерго» у своєму позові стояли на тому, що закон № 719-ІХ на момент звернення до суду ще не діяв, відповідно спор мав бути вирішений за існуючими на той момент нормами. Також, за думкою юристів КП, у законі не вказано, що ДП «Енергоринок» має бути звільненим від сплати відсотків та інфляційних втрат – тобто не нести покарання за затягування погашення боргу.

ДП «Енергоринок» посилалося на постанови Верховного Суду України та Вищого господарського суду України, якими було визнано «Енергоринок» спеціальним суб`єктом з особливим статусом з обмеженою відповідальністю виключно в частині дотримання спеціальних механізмів розрахунків.

Кабінет Міністрів України просив Верховний Суд залишити рішення апеляційного суду у силі, а скаргу «Київтеплоенерго» - залишити без руху. На думку Кабміну, заборгованість мала бути погашена у спеціально встановленому державою порядку.

Зрештою, Верховний Суд підтримав позицію «Київтеплоенерго» та постановив стягнути з держпідприємства «Енергоринок» 296 млн 662 тис. 598,21 грн (основний борг + 3% річних + інфляційні втрати). Також суд постановив стягнути з держпідприємства 1 млн 344 тис. 700 грн на користь «Київтеплоенерго» за подачу касаційної скарги до Верховного суду на рішення апеляційного суду.

в 2018 році енергооб`єкти київської громади були передані з управління компанії «Київенерго» Ріната Ахметова в управління для комунального підприємства «Київтеплоенерго».

Держпідприємство «Енергоринок» до 01.07.2019 виконувало функцію оптового постачальника електроенергії. Із 01.07.2019 в Україні запущена нова модель оптового ринку електроенергії, яка передбачає ліквідацію ДП «Енергоринок» як єдиного покупця і продавця електроенергії. ДП «Енергоринок» здійснює діяльність до повного погашення кредиторської та дебіторської заборгованості за електроенергію.

За даними ДП «Енергоринок», на 01.05.2021 його дебіторська заборгованість (борги учасників ринку перед цим держпідприємством) була 29,423 млрд грн, а кредиторська заборгованість - 26,975 млрд грн (борг ДП перед учасниками ринку).

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.