Київрада хоче заборонити росіянам і білорусам орендувати землю і нерухомість у Києві

Київрада хоче заборонити росіянам і білорусам орендувати землю і нерухомість у Києві

Під дію мораторію потраплять рішення щодо оренди, процедура укладення яких була розпочата до введення воєнного стану. Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на проект рішення на сайті Київради.

В Києві хочуть запровадити мораторій на оренду землі, приміщень та комплексів громади представникам рф та білорусі. Такий проект рішення був зареєстрований на сайті міської ради столиці 1 липня.

Депутатам пропонують до прийняття та набрання чинності законом щодо врегулювання відносин за участю росіян заборонити віддавати комунальну власть в оренду. Це буде стосуватися:

  • росіян чи білорусів, які мають відповідне громадянство;
  • російських чи білоруських компаній;
  • компаній, засновниками (учасниками, акціонерами, власниками) яких є росія чи білорусь, або їх громадяни;
  • компаній, «материнкою» яких є російські чи білоруські фірми;
  • компаній, бенефіціарами яких є росіяни чи білоруси.

Для того, щоб не допустити виділення землі чи майна, в міськраді Києва будуть додатково перевіряти претендентів на зв’язки з рф чи білоруссю. Крім того, раз на місяць чиновники будуть перевіряти свої рішення на предмет поширення дії заборони.

Під дію мораторію потраплять рішення щодо оренди, процедура укладення яких була розпочата до введення в Україні воєнного стану.

Нагадаємо, що в березні цього року Кабмін заборонив виконання будь-яких зобов’язань (поставка товару, сплата за поставлений товар чи послуги, позика) та продаж нерухомості, цінних паперів на користь росіян та російських компаній. Додатково, в квітні уряд заборонив будь-які торговельні операції з рф. Також, нотаріуси мають відмовляти у послугах громадянам країни-агресорки, а Нацбанк заборонив обмін рублів та розрахунки з російськими та білоруськими компаніями.

Крім цього, в Україні чинний закон «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів». Вже напочатку квітня парламент розширив перелік компаній, у яких можна буде націоналізувати майно.

За словами старшого партнера Ario Law Firm Юліана Хорунжого, в Україні вже існує три процедури, за яких наша держава може вилучати активи росіян. «До ухвалення судом рішення про стягнення активів у дохід держави, ці активи можуть бути передані відповідно до рішення Кабміну в управління або АРМА, або Фонду держмайна», - заявив Юліан Хорунжий.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.