Що в Україні змінилося з 1 липня: пенсії, виплати, тарифи

Що в Україні змінилося з 1 липня: пенсії, виплати, тарифи

У п'ятницю, 1 липня, в Україні змінюється розмір прожиткового мінімуму, який вплине на розмір пенсій, аліментів та виплат. Детальніше розповість Інформатор Гроші.

З 1 липня згідно з законом «Про державний бюджет України на 2022 рік» збільшиться прожитковий мінімум для різних категорій громадян. Узагальнено в розрахунку на місяць мінімум становить 2508 гривень:

  • для дітей віком до 6 років - 2201 гривня;
  • для дітей віком від 6 до 18 років - 2744 гривні;
  • для працездатних осіб - 2600 гривень;
  • для осіб, які втратили працездатність - 2027 гривень.

Але мінімальна заробітна плата із 1 липня 2022 року не зміниться. Вона становить 6 тис. 500 грн.

Пенсії

Українські пенсіонери отримуватимуть на 93 гривні більше. У зв’язку з цим мінімальна пенсія збільшиться з 1934 грн до 2027 грн. Максимальний розмір пенсії становитиме 20 тис. 270 грн.

Виплати безробітнім

Зі зміною прожиткового мінімуму максимальний розмір такої допомоги мав би становити 10400 грн. Але на час воєнного стану встановили обмеження щодо таких виплат. Тому, до закінчення воєнного стану величину максимального розміру допомоги по безробіттю обмежили 9 тис. 750 грн.

Аліменти

З липня року мінімальний розмір аліментів для дітей до 6 років складає 1 тис. 100,50 грн., а для дітей від 6 до 18 років – 1 тис. 372 грн.

При цьому, мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину дорівнює розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Така сума може бути присуджена судом у разі достатності заробітку платника аліментів. Тому з 1 липня 2022 року мінімальний рекомендований розмір аліментів складає:

- для дітей у віці до 6 років - 2201 грн.,

- для дітей віком від 6 до 18 років - 2744 грн.

Доступ до реєстрів

1 липня, у День державного реєстратора, змінився перелік територій, на яких припиняється доступ до баз даних. Наказ Мінюсту був опублікований 27 червня, та вступив в силу 1 липня. Це такі території:

  • Донецька область: Бахмутський район (крім міст Бахмут, Соледар, Торецьк, Часів Яр); Волноваський район; Горлівський район; Донецький район; Кальміуський район; Краматорський район (крім міст Дружківка, Костянтинівка, Краматорськ, Слов’янськ, смт Олександрівка); Маріупольський район; Покровський район (крім міст Гірник, Добропілля, Красногорівка, Курахове, Мирноград, Новогродівка, Покровськ, Селидове);
  • Запорізька область: Бердянський район; Василівський район; Мелітопольський район; Пологівський район;
  • Луганська область;
  • Миколаївська область: Баштанський район (крім міста Баштанка, смт Березнегувате, Казанка, міста Новий Буг); Миколаївський район (крім смт Березанка, сіл Коблеве, Костянтинівка, міст Миколаїв, Нова Одеса, Очаків);
  • Харківська область: Ізюмський район; Куп’янський район; Харківський район (крім смт Безлюдівка, міст Люботин, Мерефа, смт Нова Водолага, Пересічне, міста Південне, смт Пісочин, Покотилівка, Солоницівка, міста Харків); Чугуївський район (крім міста Зміїв, смт Слобожанське, міста Чугуїв);
  • Херсонська область;
  • Автономна Республіка Крим;
  • місто Севастополь.

Візовий режим для громадян рф

З 1 липня 2022 року Україна запровадила візовий режим в’їзду для громадян рф. Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів України 17 червня цього року.

Розмитнення авто

Парламент повернув сплату мит та ПДВ при імпорті товарів, у тому числі автомобілів з 1 липня. Виключення буде для машин, які йдуть на потреби ЗСУ. У той же час, процедуру розмитнення спростили. У додатку «Дія» можна буде заповнити електронну декларацію та здійснити реєстрацію.

Укрпошта підвищила тарифи

З 1 липня державний поштовий оператор підвищив вартість доставки посилок. Тарифи вирішили переглянути через збільшення логістичних витрат на доставку.

Так, доставити посилку Україною стане дорожче на 14%, а в межах області – на 13%. Наприклад, посилка вагою до 1 кг у межах України, яка раніше коштувала 31 грн, після перегляду тарифів коштуватиме 35 грн, а доставка посилки вагою до 15 кг – 75 грн, замість 65 грн.

Послуга «Укрпошта Експрес» подорожчає на 14% для пересилки в межах області та на 16% – у межах України. Якщо раніше посилка до 1 кг по Україні обходилася в 39 грн, то з 1 липня вартість буде на рівні 45 грн.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.