Мобілізованих українців позбавлять зарплати за їхнім місцем роботи: закон ухвалено

Мобілізованих українців позбавлять зарплати за їхнім місцем роботи: закон ухвалено

Сьогодні народні депутати у Верховній Раді України увхалили скандальний закон №7251 Галини Третьякової з правками.

Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на сайт Верховної Ради. За документ проголосувала більшість народних депутатів. Тепер законопроект має підписати Президент України Володимир Зеленський, щоб він вступив у силу.

Законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» пропонує ряд змін у законодавство України.

Зокрема, у законі йдеться (поправка №75 Галини Третьякової) про те, що працівнику, який був призваний на військову службу на особливий період (у т.ч. на час воєнного стану в Україні), або який пішов на військову службу служити за контрактом, гарантується збереження місця роботи і посади. Раніше законом також гарантувався середній заробіток на даній роботі.

Це означає, що тепер роботодавці за основним місцем роботи можуть не виплачувати зарплату тим, хто служить в армії (і фактично не працює за місцем роботи, захищаючи державу), до моменту, поки вони звільняться з армії. Це стосується всіх роботодавців і організацій незалежно від форми власності. Також по поверненню робітників з лав армії їхня зарплата тепер може бути меншою, ніж до того, як вони пішли на військову службу.

Військовослужбовців здійснюються виплати за рахунок держави – тим, хто знаходиться у зоні ведення бойових дій та воює, виплачують по 100 тис. грн на місяць, тим хто проходить службу, не беручи участь у воєнних діях, держава виплачує по 30 тис. грн на місяць. Тобто тепер крім цих грошей від держави військовослужбовці не будуть отримувати гроші на місці роботи (підприємстві, організації), де вони фактично не працюють, проходячи службу у Збройних Силах.

Також цей законопроект дозволить роботодавцям звільняти працівників у разі відсутності понад 4 місяці та у разі спричинення шкоди підприємству внаслідок бойових бій.

Законопроект передбачає призупинення дії трудового договору за ініціативи роботодавця у зв'язку зі збройною агресією проти України - за рішенням однієї зі сторін. У цей час найманий працівник не буде працювати та отримувати зарплату. Якщо таке призупинення відбудеться з порушенням норм законодавства - працівникові доведеться звертатися у Держпраці, посадовці якої у погодженні з військовою адміністрацією зможуть зробити відповідний припис роботодавцю та постановити виправити порушення.

Якщо людина працювала в органах державної влади чи місцевого самоврядування, призупинення дії її трудового договору доведеться погоджувати з місцевою військовою адміністрацією.

Також без рішення військового командування роботодавці тепер зможуть самостійно встановлювати 6-денний робочий тиждень.

Про інші деталі змін, які будуть внесені цим та іншими законопроектами для роботодавців і працівників, розкажемо у наступних публікаціях.

Детальніше про запропоновані зміни на сайті "Соціальний рух" писав юрист Віталій Дудін.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.