Як волонтерам уникнути податків на дохід

Як волонтерам уникнути податків на дохід

Чому волонтеру потрібно реєструвати свою діяльність, і на які податкові пільги він зможе розраховувати? Читайте на Інформатор Гроші.

Відповіді на ці питання підготував адвокат Володимир Кістяник.

Які податки чекають волонтерів

З початком збройної агресії Росії виникла потреба у сприянні і врегулюванні волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових організацій. Тому Верховна Рада прийняла проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України.

Згідно законопроєкту, депутати запропонували внести наступні зміни до вищеназваного кодексу, а саме:

- не оподатковувати доходи волонтера, пов’язані з витратами на медичний огляд та вакцинацію волонтера чи інші лікувально-профілактичні заходи, пов’язані з наданням волонтерської допомоги;

- не оподатковувати витрати, пов’язані з відрядженнями волонтера (проїзд, проживання, харчування, телефонні розмови, оформлення закордонних паспортів і дозволів на в’їзд, страхування та ін.);

- визначити можливості для надання допомоги особам, які постраждали чи можуть постраждати внаслідок збройної агресії, без порушення вимог податкового законодавства;

- не включати операції з ввезення гуманітарної допомоги до розрахунку суми для реєстрації платником ПДВ.

Таким чином, якщо волонтер не бажає платити податок на доходи фізичних осіб (18 %) та військовий збір (1,5 %), адвокат радить йому зареєструватися в органах ДПС.

Як волонтеру можна зареєструватися

Для включення до Реєстру волонтер повинен подати до органу ДПС заяву, яка знаходиться за наступним посиланням. Вона повинна подаватися формою № 1-РВ та мати позначку «Включення до реєстру». Окрім цього, волонтеру потрібно пред’явити документ, що посвідчує особу, або його копію, якщо він подає документи поштою.

Іноземцям та особам без громадянства потрібно також пред’явити документ, що підтверджує законність їх перебування в Україні.

Усі документі можуть бути подані особисто до будь-якого органу ДПС, поштою чи через представника. Останній повинен мати документи, які посвідчують його особу і особу довірителя (або їх ксерокопії), а також довіреність на проведення відповідних дій, засвідчену нотаріально. Якщо волонтер подає документи поштою або через представника, то документи подаються до органу ДПС за основним місцем обліку фізичної особи-благодійника (волонтера).

Зазначимо, що у разі подання документів поштою потрібно нотаріально завірити підпис волонтера на заяві та копію довідки про відкриття/закриття рахунка фізичною особою, яка призначена для здійснення благодійної діяльності.

Що потрібно зазначити у Заяві про включення до Реєстру волонтерів

Перш за все, зазначені у заяві дані мають відповідати даним Державного реєстру фізичних осіб-платників податків, паспортного документа та доданим до заяви документам. У заяві також потрібно зазначити категорію фізичних осіб, на користь яких надається благодійна допомога (згідно підпункту «а» підпункту 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 розділу IV Податкового кодексу).

Окрім цього, потрібно зазначити дату початку здійснення діяльності як волонтера АТО та/або ООС. Вона не може бути раніше 21 листопада 2013 року, у тому числі, якщо рахунки, призначені для здійснення благодійної діяльності, відкриті на ім’я фізичної особи-благодійника після 21 листопада 2013 року.

Зазначимо, що разом із заявою волонтер подає:

- оригінал та копію документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків (або копію зворотного боку паспорта у формі картки з даними про реєстраційний номер ІПН, або сторінки паспорта у формі книжечки з відміткою про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта тощо);

  • довідку про відкриття/закриття рахунка за формою № 4-РВ, який призначений для здійснення благодійної діяльності (крім рахунків, які були закриті до 21 листопада 2013 року).

Детальнішу інформацію про Порядок формування та ведення Реєстру волонтерів, можна переглянути тут.

Олена Морозова

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.