Як суд у Києві покарав депутата від ОПЗЖ за спробу перевороту і підтримку окупантів

Як суд у Києві покарав депутата від ОПЗЖ за спробу перевороту і підтримку окупантів

Спільників він підшукував у молодіжному крилі партії. Деталі розповість Інформатор Гроші.

Київський райсуд Києва засудив депутата від ОПЗЖ з Харківщини до тюрми через спробу повалення влади. Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 13 червня цього року.

Відомо, що в період з 2 по 5 березня 2022 року депутат 8 скликання Солоницівської селищної ОТГ Андрій Лазуренко Харківського району Харківської області із мобільного телефону «Apple IPhone 7» почав підшукувати спільників для насильницької зміни влади.

За інформацією з судового реєстру, представник політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» за допомогою додатку «WhatsApp» телефонував представникам молодіжного крила партії ОПЗЖ та говорив, що у найближчий час місто Харків та Харківська область будуть окуповані російськими військами. За його словами, окупанти мали намір підтримувати політичний рух їх партії. Тому Лазуренко давав вказівки молоді підготуватись та за його вказівкою спільно повалити українську владу в Харкові та Харківської області.

План зводився до насильства щодо представників підрозділів територіальної оборони та інших збройних формувань і правоохоронних органів, які захищають Україну від агресивної війни з боку РФ. З вироку відомо, що Лазуренко розкаявся у скоєному та активно сприяв розкриттю злочину.

Вже у підготовчому судовому засіданні прокурор заявив клопотання про затвердження угоди про визнання винуватості. В результаті, суд призначив узгоджене покарання — 2 роки позбавлення волі без конфіскації майна.

ОПЗЖ заборонили

Нагадаємо, що у березні цього року Рада нацбезпеки та оборони призупинила діяльність в Україні партій, які мають зв’язки з рф: «Опозиційної платформи – За життя», «Партії Шарія», «Наші», «Опозиційного блоку», «Лівої опозиції», «Союзу лівих сил», «Держави», «Прогресивної соціалістичної партії України», «Соціалістичної партії України», партії «Соціалісти» та «Блоку Володимира Сальдо».

Після цього, в квітні частина ОПЗЖ перейменувалася в Раді, створивши нову депутатську групу – «Платформа за життя та мир». Пізніше, в травні президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони проросійських партій.

А вже 20 червня Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність політичної партії «Опозиційна платформа – За життя».

«Все майно, кошти та інші активи цієї партії суд постановив передати у власність держави. Це стосується й обласних, міських і районних організацій вказаної політичної партії, а також первинних осередків та інших структурних утворень», - йдеться в повідомленні Мінюсту.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.