У Києві затримали шахраїв, які вкрали 100 млн грн у українців на фейкових виплатах

У Києві затримали шахраїв, які вкрали 100 млн грн у українців на фейкових виплатах

Правоохоронці вказали на яких сайтах ошукували громадян. Про це Інформатор Гроші повідомляє з посиланням на департамент кіберполіції. 

 За даними кіберполіції, дев’ятеро осіб створили та адміністрували понад 400 фейкових вебресурсів для отримання банківських даних громадян.

У Києві затримали шахраїв, які вкрали 100 млн грн у українців на фейкових виплатах 1

Через сайти українцям пропонували сформувати заявку на виплату грошової допомоги від країн Європейського Союзу. За фішинговими посиланнями потерпілі проходили опитування та зазначали реквізити банківських карток.

У Києві затримали шахраїв, які вкрали 100 млн грн у українців на фейкових виплатах 2

Отримавши банківські дані, зловмисники виводили гроші з рахунків. За даними НБУ, зловмисники ошукали більше 5 тисяч громадян. Загальна сума збитків сягає понад 100 мільйонів гривень.

У Києві затримали шахраїв, які вкрали 100 млн грн у українців на фейкових виплатах 3

За місцями проживання фігурантів правоохоронці провели обшуки. Вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки та гроші, які були отримані злочинним шляхом.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (шахрайство), ч. 5 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних, електронних комунікаційних, систем, Кримінального кодексу. Зловмисникам може загрожувати до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

У Києві затримали шахраїв, які вкрали 100 млн грн у українців на фейкових виплатах 4

Відомо, що злочинці крали кошти за допомогою таких сайтів: newsukraine10.yolasite.com, opros24ua.yolasite.com, tcnnews2022.yolasite.com, euro24dopomoga0.yolasite.com, oga.yolasite.com, ross0.yolasite.com, ais-gos.top, ao-opros.top, awa-opros.top, bees-gos.top, buw-gos.top, eti-opros.top, eu-opros.top, eu-gos.top, ew-gos.top, ew-opros.top, fori-opros.top, gi-opros.top, gio-gos.top, goe-opros.top, gow-opros.top, greas-gos.top, irs-gos.top, its-gos.top, iux-opros.top, izi-opros.top, jar-gos.top, jel-gos.top, jo-opros.top, job-opros.top, ods-gos.top, og-opros.top, ovs-gos.top, pre-opros.top, rea-gos.top, tas-gos.top, tio-gos.top, ua-gos.top, uni-opros.top, uo-gos.top, uq-gos.top, uz-gos.top, wi-opros.top, ukri-gos.top, foundationua.com, ua-compensation.buzz, www.bless12.store, help-compensation.xyz, juon-gos.top, ods-gos.top, ukri-gos.top, foundationua.com, ua-compensation.buzz, www.bless12.store, help-compensation.xyz, juon-gos.top, ods-gos.top, diia-gov.org.

У Києві затримали шахраїв, які вкрали 100 млн грн у українців на фейкових виплатах 5

«Якщо ви вводили конфіденційні дані за наступними посиланнями, просимо повідомити про це до кіберполіції. Закликаємо громадян отримувати інформацію щодо фінансових виплат лише з офіційних джерел, не переходити за сумнівними посиланнями та в жодному разі не повідомляти конфіденційну, зокрема банківську, інформацію стороннім особам або зазначати такі дані на підозрілих ресурсах», - йдеться в офіційному повідомленні.

Як ще виманюють гроші

Ми писали, що існує безліч способів вкрасти кошти довірливих українців. І чим більше людей про них будуть знати, тим менше шансів у зловмисників когось обдурити.

Наприклад, існує схема з платною перевіркою наявності мін та розмінування. Нібито на звільнених територіях під Києвом в Ірпені, Бучі, Бородянці під виглядом ДСНСників (співробітників Державної служби надзвичайних ситуацій – ред.) приходили люди, які за винагороду пропонували перевірити житло чи деяку територію на наявність вибухонебезпечних. Також вони вимагали передплату – перерахування грошей на картку. Надалі послуга не надавалась, і вони зникали. Варто пам’ятати, що МЧС проводить розмінування безоплатно.

Також, відомі випадки, коли дзвінки надходять родичам військовослужбовців, які зараз перебувають у полоні чи окупованих територіях. За інформацією, що нібито утримують родичів у полоні та за їхнє звільнення просили гроші. При цьому не надавали жодних фотографій чи відео з тією людиною, про яку йдеться. Якщо у вас родичі зникли або потрапили в полон, спілкуйтеся лише з офіційними держслужбовцями. Не ведіть на провокації.

Крім цього, відома схема, коли збирають гроші на евакуацію з території проведення бойових дій чи з окупованих територій, але нікого не вивозять.

У будь-якому випадку, слід звертатися до поліції.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.