Світ наклав санкції на півтори тисячі осіб з рф. А що Україна?

Світ наклав санкції на півтори тисячі осіб з рф. А що Україна?

Світ наклав санкції на півтори тисячі осіб з рф. А що Україна?

Аналітики центру R&D YouControl дослідили зміни у санкційних списках США, Великобританії, Канади, Австралії, Японії та ЄС з початку військового вторгнення рф в Україну. Світ продовжує активно накладати санкції. Україна ж багато кого ще оминає увагою. 

Переліки підсанкційних осіб в світі суттєво розширилися 

На кінець червня загальна кількість підсанкційних фізичних осіб складає майже 1500, а перелік компаній збільшився у 2 рази та становить понад 650 юридичних осіб. До переліків додані члени родин російських чиновників та бізнесменів, посадові особи фінансових установ, військових підприємств, державні посадовці так званих "Л/ДНР" та інші.

З середини березня по кінець червня 2022 найбільшу кількість персональних санкцій наклала Японія: близько 600 фізичних осіб та понад 180 юридичних осіб. Більше ніж 450 фізосіб потрапили до переліків Канади та США. Також суттєво збільшилась кількість підсанкційних юросіб у США: до переліку додано понад 220 компаній. До списків ЄС потрапили ще 160 підприємств, проте значна кількість цих санкцій обмежує лише експортні операції товарів подвійного призначення та військової техніки.

Обмежувальні заходи з боку України 

З моменту російського вторгнення на територію України, обмежувальні заходи з української сторони накладалися повільно. 09.06.2022 року двома Указами Президента України №400 та №401 були введені в дію рішення РНБО "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Перший Указ ввів обмежувальні заходи проти 35 фізичних осіб, включно з президентом рф володимиром путіним та членами уряду рф, другий – проти 236 вищих закладів освіти рф та їхніх очільників. 

Також Президент України 24.05.2022 року ввів в дію іще 2 рішення РНБО (Укази № 362 та №363). Санкції були накладені на російського підприємця Володимира Євтушенкова та генерального директора "Росатому" Олексія Ліхачова. Також до переліку потрапили 4 російські компанії.

До кого Україна ще не застосувала санкції? 

Частина російських олігархів, що потрапили до перелічених вище санкційних списків вже знаходиться під санкціями РНБО: це брати Ротенберг, Юрій Ковальчук, Олег Дерипаска, Олексій Мордашов та Геннадій Тимченко. Проте, інші російські підприємці, що входять до ТОП-88 мільярдерів за версією журналу Форбс, досі не включені до санкційного переліку України. Зокрема, співвласник LetterOne Михайло Фрідман, співвласник гірничо-металургійного холдингу USM  Алішер Усманов, колишній співвласник футбольного клубу "Челсі" та акціонер гірничо-металургійної компанії Evraz Роман Абрамович.

Також обмежувальні заходи з боку України не застосовані до депутатів держдуми та членів ради федерації рф, які визнали самостійність так званих ЛНР та ДНР, не до всіх очільників військово-промислових підприємств. 

РНБО до цього часу "оминуло" увагою посібників країни-агресорки – громадян України, які вже включені до санкційних переліків Великобританії, ЄС, Австралії, Канади. Зокрема: Кирила Стремоусова, Галину Данильченко, Володимира Сальдо, Іллю Киву та інших. А дарма.

Приклади:

  • Галина Данильченко, яку російські війська під час вторгнення до України 2022 року призначили керувати окупаційною адміністрацією Мелітополя, досі є керівником ТОВ "МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ ЗАВОД ПІДШИПНИКІВ КОВЗАННЯ". Підприємство зареєстроване у Запорізькій області, а його бенефіціаром виступає екс-народний депутат України Євген Балицький, який також включений до санкційного переліку Канади наприкінці червня 2022 р.

Світ наклав санкції на півтори тисячі осіб з рф. А що Україна? 1

  • Кирило Стремоусов у березні 2022 року в будівлі Херсонської облради очолив незаконне зібрання псевдооргану влади разом з місцевими колаборантами "Комітету спасіння за мир і порядок", що був створений окупантами. Стремоусов є учасником та керівником херсонського інформаційного агентства "ТАВРІЯ-НЬЮС".

 

  • Екс-народний депутат України Ілля Кива, якого у березні 2022 року позбавили мандату, є керівником/учасником кількох громадських організацій в Україні. Також він досі значиться очільником Полтавської місцевої організації політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ", діяльність якої призупинена на період дії воєнного стану.

Партнерський матеріал

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.