Як визначати шахраїв на гуманітарці та не купити товар з росії: законопроект

Як визначати шахраїв на гуманітарці та не купити товар з росії: законопроект

QR-код («Quick Response») – це «швидка відповідь». Тобто код під час сканування миттєво відображає масив інформації, що міститься в ньому.

На сайті Верховної Ради був зареєстрований законопроект №7497 щодо маркування продукції QR-кодом. Про це повідомляє Інформатор Гроші.

У пояснювальній записці написано, впровадження маркування за допомогою QR-коду має переваги як для споживачів, так і для бізнесу та регуляторів.

«Органи, що здійснюють державний контроль продукції, державний ринковий нагляд можуть легко перевірити маркування відповідності продукції, яке виробники можуть, у свою чергу, вчасно і легко оновлювати задля відображення поточних нормативних змін. Для споживачів і користувачів товарів маркування за допомогою QR-коду також дає змогу не тільки дізнатись загальні дані про продукцію, а також є способом отримати доступ до іншої, більш повної, інформації про вимоги до обслуговування, різні оновлення», - вважають автори законопроекту.

QR-код зменшить площу етикетки, а це важливо для збереження екології.

«Якщо зміняться дані про продукцію, які необхідно вказувати для споживача не відкликатиметься вся партія товару задля заміни інформації, виробники, імпортери можуть швидко виправити та оновити відповідні дані в електронному форматі, розмістивши на свої офіційних веб-сайтах», - йдеться у записці.

Для тих, хто не звик зчитувати інформацію про товар у такий спосіб, на обгортках товарів залишиться звичні дані про товар: найменування та місцезнаходження виробника, назву, тип або номер моделі, номер партії або серійний номер.

Позначення інформації про товар через QR-код дозволить покупцям простіше визначати шахраїв на гуманітарці. Наприклад, у випадку зі скандалом в «Епіцентрі» навколо продажу бронежилетів. Більше дізнатися про цю історію можна за посиланням.

До того ж, за допомогою QR-коду українці можуть відрізнити російські товари в магазині. Детальніше можна дізнатися про це тут.

Для спрощення донесення інформації про продукцію автори пропонують внести зміни до ст. 15, 29 закону «Про захист прав споживачів» та ст. 8 закону и «Про загальну безпечність нехарчової продукції». Головне з цих новацій, - позначення QR-коду повинно бути чіткими та розміщеними в такому місці, де воно не може піддатись стиранню та зносу.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.