З Межигір’я під Києвом зроблять державний парк: рішення уряду

З Межигір’я під Києвом зроблять державний парк: рішення уряду

Колишня резиденція Януковича має стати природоохоронною територією, як «Феофанія», «Маріїнський парк» чи «Голосіївський ліс».

Уряд погодив клопотання міністерства захисту довкілля та природних ресурсів про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення на території резиденції «Межигір’я».

З Межигір’я під Києвом зроблять державний парк: рішення уряду 1

«Мальовниче урочище біля Дніпра «Межигір’я» з 1935 року слугує державною резиденцією. Роками місця, де побували різні державні діячі, були недоступні українцям. Після Революції гідності «Межигір’я» стало одним з популярних туристичних місць», - йдеться у повідомленні.

З Межигір’я під Києвом зроблять державний парк: рішення уряду 2

За попередніми даними експертів, на території резиденції дуже багате ландшафтне різноманіття.

«Міндовкілля, за ініціативи Прем’єр-міністра, розпочинає офіційний процес перетворення Урядової резиденції «Межигір’я» у державний парк-пам’ятку. Сподіваюся, що вже найближчим часом улюблене місце українських та іноземних туристів на Київщині стане природоохоронною територією, приміром, як «Феофанія», «Маріїнський парк» чи «Голосіївський ліс», - заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

З Межигір’я під Києвом зроблять державний парк: рішення уряду 3

Щоб урядова резиденція «Межигір’я» офіційно набула статусу парку-пам’ятки державного значення, Міндовкілля має завершити усі юридичні процедури та підготувати відповідний проект Указу Президента.

Що хотіли зробити з Межигір’ям

Інформатор Гроші писав, що у січні 2019 року Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) було близьким до вибору компанії, яка б зайнялася «Межигір'ям». Але як агентство не намагалося залучити бізнес до управління резиденцією, великого інтересу до неї не було. І вибирати довелося із двох учасників: НПУ «Межигір'я» та «Атлант Девелоп».

Перший учасник – це громадська організація, якій передали на відповідальне зберігання маєток Віктора Януковича у Петрівцях. Керує організацією Денис Тарахкотелік, якого називають комендантом Межигір'я. Майданівцям резиденцію не передали, бо їхній юридичний статус не дозволяв цього зробити. Але наприкінці 2020 року вони зареєстрували фірму «Агенція з розвитку активів» та планують йти на новий конкурс.

Залишався ще «Атлант Девелоп», але після розслідування журналістів стало відомо, що фірмою керував першокурсник медичного вишу. Її статутний капітал був лише тисяча гривень, а про успішну діяльність фірми нічого не було відомо. В АРМА заявили, що компанія «формально відповідає критеріям», але під тиском громадськості конкурс продовжили.

Через півроку для заарештованої резиденції президента-втікача таки обрали керуючого. Переможцем стала маловідома фірма «Скомпані». Журналісти знову втрутилися і знайшли зв'язок між директором-політологом та екс-нардепом Євгеном Мураєвим. Крім того, фірма не мала необхідного для управління такою великою резиденцією досвіду, і все вказувало на те, що вона фіктивна. У підсумку, у серпні 2019 року АРМА розірвала договір із «Скомпані».

З Межигір’я під Києвом зроблять державний парк: рішення уряду 4

Були ще повідомлення про те, що нібито без конкурсу управителем стала фірма «Зручно», зі статутним капіталом трохи більше ніж 1 мільйон гривень. Але в АРМА таку інформацію спростували.

Чому «Межигір’ю» було складно обрати керуючого

Відповідь проста - бізнес не бачив гарантій, що після зняття арешту він може розраховувати на преференції в оренді або викупі. Також компанії, яких держава хоче бачити партнером, сумніваються, що управління резиденцією не завершиться для них банкрутством. Про це йшлося у матеріалі «Української правди».

Бонуси президентської дачі, які привернули увагу Януковича, для бізнесу перетворюються на недоліки. Адже маєток був збудований, щоб поглинати, а не приносити гроші.

З Межигір’я під Києвом зроблять державний парк: рішення уряду 5

«Стратегічно до проблеми «Межигір'я» мають долучитись інші державні органи, адже його найбільш прийнятне призначення – загальнонаціональний парк, – говорив у липні минулого року колишній представник АРМА Володимир Павленко. – Подібні активи зазвичай не дають доходи, на них витрачають гроші».

Перед війною, 16 лютого цього року, міністерство охорони навколишнього природного середовища дало доручення розглянути питання створення парку-пам'ятника садово-паркового мистецтва на території Межигір'я. Прочитати про це можна тут.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.