У Київській області планують будувати «приватне містечко»: що відомо про забудовника

У Київській області планують будувати «приватне містечко»: що відомо про забудовника

У селі Глібовка, що у Вишгородському районі на Київщині, може з’явитися 16 тисяч квартир. І це - плани не Київради і не Мінінфраструктури, а бізнесмена з Луганщини Євгена Леськіва. Він каже, що людей можна буде заселяти вже на початку 2023 року. 

Підприємець володіє кількома будівельними компаніями в Києві - зокрема, KBD.estate. А ще в його власності - сміттєперероблююче підприємство, благодійний фонд і партнерство з друзями нардепа Кучеренко. Інформатор Гроші дізнався більше про проект і склав інформ. довідку про забудовника. 

Що відомо про приватне містечко

Євген Леськів розповів виданню “Хмарочос” про майбутнє житло площею в 925 тисяч квадратних метрів. Це будуть 16 тисяч квартир в низькоповерхових приміщеннях. За думкою забудовника в них буде мешкати 28 тисяч людей. Містечко цікаве тим, що ще на початку проектування компанія турбується про зручне розташування інфраструктури - в планах побудувати поліцейську ділянку, подбати про освітлення та тривожні кнопки. Поруч - дитячі садки, амбулаторія та пожежні частини. 

Леськів нагадав про кількість переселенців й тому зауважив, що зараз потрібно “включатися у будівництво соціальних об’єктів та не сидіти в очікуванні допомоги”. Адже після будівництва житлового комплексу треба чекати державних субвенцій на зведення поліклініки чи дитячого садку, а це може розтягуватися на роки. 

Перші сім’ї в приватному містечку інвестор хоче заселити вже на початку 2023 року. 

У Київській області планують будувати «приватне містечко»: що відомо про забудовника 1

ФОТО: “Хмарочос”

Що відомо про компанію

Формальна назва KBD.estate - ТОВ “Київбуддевелопмент”. Судячи з офіційного сайту компанії, головна риса всіх забудов - прискіпливий вибір місця розташування та сучасні архітектурні рішення. Наприклад, коттеджне містечко на Київському морі, клубний будинок на Печерських пагорбах з видом на монумент Батьківщини-матері, житловий будинок на Пущі-Водиці і т.д.Компанія на 100% належить Євгену Леськіву. Він також є керівником та співвласником “Українського будівельного холдингу”, “БК Атлант Плюс” та низки будівельних компаній. 

Разом зі своєю родиною володіє кооперативами “Київбуд-1”, “Київбуд-2” та “Київбуд-3”. Заснував благодійний фонд “Рехоум” - наразі організація займається будівництвом містечок для переселенців. 

Окрім нерухомості, Євген Леськів володіє підприємством зі збору відходів “Сміттєвий король”. А його батькам - Асоціація смуттєпереробників України через підприємства “Делівері Груп” та “Промконсалтинг ЛТД”. 

Завдяки бізнесу Леськіва журналісти “Наші Гроші” знайшли його зв’язки з оточенням Олексія Кучеренко, нардепа від “Батьківщини” та міністром ЖКГ з 2007 по 2010 роки. 

Євген Леськів є співвласником обслуговуючого кооперативу “Орсей” разом з Разієй Заріповой, Миколаєм Зіско та Олексієм Усковим. Дружина останнього була прессекретаркою Олексія Кучеренка, коли той був міністром ЖКГ. Окрім того, Усков, Заріпова та брат нардепа Андрій Кучеренко є співвласниками корпоративу “Ботанічний маєток”. Також журналісти “Наші гроші” посилаються на декларацію Кучеренко і пишуть, що у 2019 році корпоратив “Гарант Буд” родини Леськів повернув йому позику обсягом в 390 тисяч грн. 

Втім, і сам Євген Леськів “засвітився” і в політичній тусовці, хоч і ненадовго. За даними порталу “ЧЕСНО”, в 2019 році він балотувався в Верховну Раду як самовисуванець, проте його не обрали. 

У Київській області планують будувати «приватне містечко»: що відомо про забудовника 2

Фото: “Хмарочос”

Чи реалізуються плани забудовника? Будемо спостерігати за процесом. 

Раніше ми писали про рішення уряду зробити з Межигір’я державний парк. Також читайте про знищення історичної будівлі на Подолі та про те, до чого тут екс-УДАРівець Іван Плачков.  

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.