Чому українці заплатять за банкрутство «Богдан Моторс» Гладковського

Чому українці заплатять за банкрутство «Богдан Моторс» Гладковського

За інформацією сайту finbalance, Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Укрексімбанку та залишив без змін рішення у справі №904/6691/20, якими «Автомобільну компанію «Богдан Моторс» наближеного до екс-президента Порошенка бізнесмена було визнано банкрутом.

Що це означає

Коли берете кредит, то найчастіше повертаєте гроші. Але у компаній існує можливість не віддавати кредитні кошти і для цього використовують процедуру банкрутства. Варто згадати, що з минулого року можливість об’явити себе банкрутом стала доступна і пересічним громадянам.

Інформатор Гроші писав, що корпорація «Богдан» брала кредит у 2009 році в державному  Укрексімбанку на 1,3 млрд грн для будівництва заводів у Черкасах та Луцьку. У 2018 році банк хотів забрати частину боргу майном, але сторони домовилися погасити борг до кінця 2031 року та знизити відсоток за користування кредитом. Прокуратура виступила проти таких поступок.

Одним із поручителів за кредитом був акціонер «Богдан Моторс» - фірма «Мегатерм». Але за рішенням Господарського суду Дніпропетровської області цю фірму вже визнали банкрутом. І зробили це за заявою ще одного акціонера «Богдан Моторос» - фірми «Хюндай Мотор Україна». Вийшло, що корпорація сама збанкрутувала свого поручителя.

Відомо, що суд затвердив реєстр вимог кредиторів і вніс до нього вимоги кредиторів:

- Укрексімбанку - на 1,64 млрд грн (з яких 748 млн грн - як забезпечені заставою/іпотекою майна боржника; 894,1 млн грн - 4 черга; 0,16 млн грн - 6 черга);

- UniCredit Bank AG - 1,78 млрд грн (з яких 1,53 млрд грн - як забезпечені заставою/іпотекою майна боржника; 70,45 млн грн - 4 черга; 177,5 млн грн - 6 черга);

- “Міжнародного інвестиційного банку” - 181,6 млн грн (як забезпечені заставою/іпотекою майна боржника;

- “Саревін Інвестментс ЛТД” - 2,35 млрд грн (4 черга);

- ПАТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «БРІЗ» від імені якого діє ТОВ "КУА "Ф’южн Капітал Партнерз" - 385,8 млн грн (4 черга);

- ТОВ "Автомобільна група «Богдан» - 349,8 млн грн (4 черга);

- ТОВ "Фінансова компанія "Фінворк" - 5,9 млн грн (4 черга).

Деякі з цих компаній мають зв’язок з бізнесом Гладковських: «Саревін Інвестментс ЛТД», «БРІЗ» від імені якого діє ТОВ "КУА "Ф’южн Капітал Партнерз, фірма «Автомобільна група «Богдан», “Міжнародний інвестиційний банк” (син і батько Олега Гладковського були його міноритарними акціонерами). Це вказує на кероване банкрутство, яке дає можливість уникнути повернення кредитних коштів.

Повернути гроші державному банку, за великою вірогідністю, корпорація не зможе. А постраждають від цього звичайні платники податків, за рахунок яких держбанки покривають дефіцит коштів.

Що відомо про «Богдан» та Гладковських

Нагадаємо, що корпорацію «Богдан» було створено у лютому 2005 року. В рамках виконання інвестиційної програми були побудовані автомобільні заводи у Черкасах потужністю 120-150 тис. легкових автомобілів та Луцьку потужністю 6 тис. автобусів та тролейбусів на рік. У 2014 році завод у Черкасах перепрофільовано на випуск військової техніки.

Ключовою особою корпорації «Богдан» є соратник Петра Порошенка, який пішов з посади першого заступника секретаря РНБО через скандал в Укроборонпромі Олег Гладковський.

Чому українці заплатять за банкрутство «Богдан Моторс» Гладковського 1

Нагадаємо, у грудні 2020 року прокуратура повідомила сину Олега Гладковського про підозру в отриманні 950 тис. грн неправомірної вигоди завдяки впливу на керівництво держпідприємства «Укрспецекспорт». Про корупцію в оборонній сфері, пов'язану з постачанням деталей та комплектуючих, та нібито причетності до цього сина екс-секретаря РНБО, Ігоря Гладовського, вийшло на початку 2019 року розслідування.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.