Що відомо про нардепа Деркача, за допомогою якого рф планувала захопити Україну

Що відомо про нардепа Деркача, за допомогою якого рф планувала захопити Україну

Нардеп керував створенням охоронних агенцій, які мали захопити владу. Інформатор Гроші розповість, хто такий Андрій Деркач.

24 червня стало відомо, що СБУ викрила агентурну мережу Головного управління Генштабу рф (відомого, як ГРУ), котра повинна була допомагати ворогу в захопленні України. До неї, зокрема, входив народний депутат Андрій Деркач. Про це йдеться у повідомленні з офіційного сайту СБУ.

Деркач, за даними слідства, курував створенням приватних охоронних підприємств у різних областях, щоб використати їх для швидкого захоплення України. Наразі за ініціативи СБУ стосовно народного депутата Генеральним прокурором розпочато досудове розслідування.

Деталі операції

Оперативна розробка мережі велася давно, але остаточно СБУ нейтралізувала її на початку війни, затримавши колишнього помічника нардепа Ігоря Колєснікова. Власне, він, являючись негласним співробітником ГУ ГШ рф із позивним «Ветеран», був зв’язківцем і фінансовим кур’єром між спецслужбами рф і Деркачем.

За словами Колеснікова, Деркач був завербований у 2016 році. З ним особисто працювало вище керівництво ГРУ – начальник управління Ігор Костюков і його перший заступник Володимир Алєксєєв.

Нардеп, зокрема, отримував кошти від ГУ ГШ рф для створення приватних охоронних структур, які ворог планував використати для захоплення України. На реалізацію своїх планів ГРУ виділяло по 3-4 мільйони доларів США раз на кілька місяців. Як свідчать матеріали слідства, значна частина цих коштів осіла в кишенях Деркача.

Сам Колєсніков після затримання пішов на угоду зі звинуваченням і дав багато цікавих свідчень. У травні суд вже оголосив йому вирок за державну зраду. Детальніше про це можна дізнатися за посиланням.

Колєсніков розповів деталі діяльності мережі та відведену їй роль у підготовці до повномасштабної війни.

«Під час входження військ, коли буде зрозуміло, що міста здаються, ці ЧОПи («частные охранные предприятия» – прим.) повинні були забезпечувати проходження техніки, сідати на броню з російськими прапорами, і таким чином забезпечувати мирний вхід у міста», – розповів колишній помічник нардепа.

Також Колєсніков розповів, що ГРУ при захопленні столиці планувало використовувати дві бригади спецназу і сили спецоперацій, які мали зайти з території Білорусі. Звідти – швидко просунутися до Києва, захопити Урядовий квартал і зібрати віче у Верховній Раді, яке б проголосувало за створення нового уряду. Однак ці плани були повністю зруйновані українськими захисниками.

Що відомо про нардепа Деркача

Сайт ЧЕСНО прямо називає Андрія Деркача зрадником. Відомо, що він народився 19 серпня 1967 році у Дніпрі (колишньому Дніпропетровську). Його батько Леонід Деркач – генерал КДБ і колишній глава СБУ.

Андрій Леонідович закінчив Харківське вище військове командно-інженерне училище ракетних військ за спеціальністю «інженер-механік» та Академію Міністерства безпеки Росії за фахом «правознавство». У 1993 році закінчив російську Вищу школу КГБ у москві.

У 1990-х працював оперуповноваженим в Управлінні СБУ в Дніпропетровській області. З 1996 по 1997 рік консультував президента Леоніда Кучму із зовнішньоекономічних питань.

З 1998 році Андрій Деркач був народним депутатом від блоку «За Єдину Україну!», від Соціалістичної партії України та від Партії регіонів. Декілька разів Деркач потрапляв у парламент як безпартійний. З 1998 по цей час є народним депутатом України (з перервою на листопад 2006 - листопад 2007).

З 2006 року займав посаду президента компанії «Енергоатом», генерального директора державного концерну «Укратомпром». З 2011 до 2013 року був радником прем’єр-міністра-зрадника Миколи Азарова.

Також відомо, що Деркач був активним членом Української православної церкви (МП) і з 2009 до 2014 року входив до складу Міжсоборної присутності Російської православної церкви.

Але найбільш гучно його ім’я прозвучало у зв’язку з публікацією «плівок Деркача»: переговорів Джо Байдена та колишнього президента України Петра Порошенка. В Америці заявили, що це було зроблено задля дискредитації чиновників США і внесли Деркача до своїх санкційних списків як російського агента. Туди він потрапив разом з нардепом Дубинським за спроби вплинути на вибори президента США.

Але за даними руху ЧЕСНО, у жовтні 2020 року Офіс генпрокурора відмовився відкривати кримінальну справу щодо ймовірної державної зради нардепів Деркача і Олександра Дубінського.

«Ми вважаємо, що Путін тримав під наглядом діяльність Андрія Деркача – українського депутата, який відіграв значну роль у впливі Росії на вибори. Деркач пов’язаний із російськими посадовцями і з російськими спецслужбами», – про це йшлося у звіті Офісу директора національної розвідки США деталі якого стали відомі напочатку минулого року.

Усього Андрій Деркач упродовж більш ніж 10 років був агентом рф та співпрацював з російською розвідкою.

Також до недавнього часу Андрій Деркач був співголовою партії «Наш край».

Олена Скобцева

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.